2013 - Beszéd a Honvédkórház kápolnája megáldásának egy éves évfordulóján - Horváth Kornél

Beszéd az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház kápolnája megáldásának egy éves évfordulóján

Budapest, 2013. - Elmondta: Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész

 

Nagy öröm és megtiszteltetés nekem, hogy most itt lehetek és együtt ünnepelhetjük ennek a kis ökumenikus kápolna fennállásának első születésnapját. Igazán büszkék lehetünk arra, hogy csaknem 70 év után, a tavalyi év óta ismét van kifejezetten az imádságra, elcsendesülésre szolgáló helyiség Magyarország első számú kórházában, a Honvédkórházban. Különös örömmel tölt el, hogy ilyen sokan vagyunk, talán ez bizonyítja a legjobban, hogy igenis van létjogosultsága ennek a kápolnának.

Jómagam elég sokat vagyok mostanában kórházban, és azt tapasztalatom, hogy a kórházban tartózkodó ember nemcsak kivizsgálások és kezelések részese, hanem lehetősége van a gondolkodásra, a másokkal való kapcsolatteremtésre és akár lelki életének, Istennel való kapcsolatának elmélyítésére, helyreállítására is.

Ezt a lelki oldalt elégíti ki ez a kápolna, melynek mérete ugyan nem túl nagy, de jelentősége annál nagyobb. A betegség az ember sajátos, különleges állapota, amelynek nem csupán testi, hanem lelki oldala is van. A szenvedés, a fájdalom, a félelem, a bizonytalanság, a másoktól való függés és kiszolgáltatottság gondolata és érzése ugyanúgy jelen van, mint a bizalom, a ráhagyatkozás, a remény egy segítséget adható emberben, és végső soron Istenben.

Ebben a kis kápolnában vigaszt és megnyugvást kereshet lelkének a kórházban ápolt beteg, a látogató hozzátartozó és az itt dolgozó egyaránt. Az itt imádsággal, elcsendesüléssel eltöltött idő hitet ad a felépüléshez, a meggyógyuláshoz minden betegnek; az egészségügyben dolgozóknak pedig erőt ad abban a sajnos mostohán kezelt, de mégis minden elismerést megérdemlő munkában, amely során az embereken a legnagyobb bajban, a betegségben segítenek.

Imádkozzunk ma azért, hogy ez a kápolna legyen erős sziklára épített ház, melynek erejét azok az emberek hite adja, akik nyugalmat keresnek és remélnek ha betérnek ide. Imádkozzunk azért, hogy az Isteni Irgalmasság Ökumenikus Kápolna váljék az imádság és a megnyugvás mindenki számára nyitott és élő hajlékává a Honvédkórházban. Ámen.

 
 
Típus: 
Beszéd
Tartalom dátuma: 
csütörtök, 2016, július 21