2013. november 8. - MH Kabul Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens (MH KNR ŐBK) visszafogadó ünnepség - Takács Tamás

Az MH Kabul Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens (MH KNR ŐBK) visszafogadó ünnepségén

Hódmezővásárhely, 2013. november 8. - Elmondta: Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész

 

Isten hozott benneteket!

Alig több mint fél éve ugyanezt mondhattam nektek Kabulban, amikor egymást váltva ti megérkeztetek, mi pedig már indulni készültünk. Mégis jobban esik ezt most kimondani, amikor mindannyian itthon vagyunk már.

Hazaérkeztetek Afganisztánból „Madzsarisztánba”. Legalábbis az afgánok így mondanák, de nekünk bárhogy nevezik is, mégiscsak ez az otthon.

A megszólításotok: „Kontingens!”, mert megszólíthatóak vagytok, de többek is egy alakzatnál. Életek és sorsok. Tudtok sírni és nevetni, tenni és küzdeni egymásért.

Úgy tartják, önmagát becsüli minden nemzedék azáltal, hogy alázattal tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött. Ti ezt jól tudjátok, de azt is, hogy egy kicsi jót mégis hozzá tudtatok tenni ehhez a sokszor oly embertelen világhoz.

Most hazaérkeztetek, és talán már tervezitek a jövőt is. A jövőt azonban nem előrelátni kell, hanem lehetővé tenni. A jövő előkészítése nem egyéb, mint a jelen megalapozása. Mindig a jelent kell rendbe tennünk, és ezt mindig önmagunkkal kell kezdenünk.

Nemrég egyenruhában mentem egy nagy városunk utcáján, amikor egy velem szemben jövő apró gyermek odaszaladt az édesanyjához és megkérdezte tőle: „Mama, ez meg milyen ember?” Jól tudtam én, hogy ő a katonaruhára volt kíváncsi, nekem mégis többet jelentett ez a kérdés. Ha most valaki nektek tenné fel ezt a kérdést: „Milyen emberek ezek?”, akkor nem kellene szavakkal válaszolni rá. Tetteitek, életetek és az elmúlt hónapok is hitelesítenek benneteket. Az akadályokat sikeresen vettétek és hiszem, hogy itthon is megálljátok helyeteket. Ha az élet néha mégis túl nehéznek tűnik, ne azért fohászkodjatok, hogy a terhetek legyen könnyebb, hanem, hogy a hátatok legyen erősebb.

Álljatok egyenes derékkal a világ elé és egymásra ne árnyékot, de fényt vessetek!

Legyen igaz a célotok és járható az utatok itthon is!

Isten segítsen benneteket, ti pedig óvjátok egymást!

És áldjon meg és őrizzen meg titeket, és tieiteket a Mindenható Isten! Úgy legyen!

Típus: 
Ima
Tartalom dátuma: 
péntek, 2013, november 8