2015. MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj ünnepsége - Kálinger Roland

 

Beszéd és imádság

az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj

számára adományozott zászlószalag átadásán

2015. december 11. Szolnok, Helikopter Bázis

Elmondta: Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész

 

“Királyi zászló jár elöl, Keresztfa titka tündököl, Melyen az élet halni szállt, S megtörte holta a halált.”

Ezen ősi ének első sorát szeretném felidézni és megmagyarázni.

Királyi zászló jár elöl…

Régen mikor egy király útra kelt, előreküldte katonáival zászlaját, hogy már jó előre tudják az emberek, hogy ki fog arra járni. A zászló élen járt és hirdette, hogy milyen hatalmas és nagyszerű ember fog érkezni. Ez a zászló és zászlószalag is azt hirdeti, hogy milyen nagyszerű katonák tartoztak és tartoznak a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj tagjai közé. Tíz év kemény munka itthon és a műveleti területeken bizonyítja, hogy a Bercsényis katona büszkén felsorakozhat a zászló mögé, hiszen sem zászlajára, sem hazájára nem hozott és nem fog soha szégyent hozni.

Keresztfa titka tündököl… in signo hoc vinces

Nagy Konstantin császár a Milvius hídi csata előtt, 312. október 28-án , mikor katonáival menetelt, jelenést látott. Egy kereszt jelent meg előtte a Napban, e szavakkal : „E jelben győzni fogsz!” (In hoc signo vinces). Később álmában azt, az utasítást kapta, hogy új jelet tegyen a zászlóira , Krisztus jelét.

Küzdeni, harcolni, csak olyan eszméért, ideológiáért, hitért lehet, mely számunkra értéket képvisel. Mindig is érték volt a 34-eseknél a kitartás, a bátorság a bajtársiasság, a becsület. Ne tévesszenek meg minket a divatos eszmék, ne üljünk fel a modern ideológiáknak. Amely zászlót 10 éven át védelmeztek és követtek az vezesse el önöket a kipróbált értékek útján egy békésebb szebb jövő felé.

Ezen zászlószalag megáldása legyen a kegyelem forrása a hivatásukat és szolgálatukat szerető katonák számára. Szent László lovagkirály, királyi erényeid legyenek példa számukra, égi pártfogásod segítse őket feladataik teljesítésében.

 

Könyörögjünk

Istenünk, te szent Fiadnak, a mi Urunk, Jézus Krisztusnak feltámadásával megörvendeztetted a világot. Áldd meg † és szenteld meg ezt a zászlószalagot, és töltsd el szívünket Szentlelked örömével. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

Típus: 
Beszéd
Tartalom dátuma: 
péntek, 2015, december 11