2015. Imádság Sukorói Haditanács évfordulóján - Rácz István

 

Imádság az 1948-as Sukorói Haditanács évfordulóján

2015. szeptember 26. Sukoró Református Templom

Elmondta: Rácz István százados, tábori lelkész

 

Történelem Ura és Istene, akinek a ezer év annyi mint a tegnapi nap mely elmúlt, tekints ránk, akik történelmi multunk előtt fejet hajtva tisztelgünk, emlékezve az 1848-as haditanács évfordulóján.

Urunk, a történelemben - megengedő akaratod által - az emberi szabadságból fakadó nehéz és súlyos helyzetek miatt próbatételek elé állítasz bennünket, hogy ezek legyőzésével is bizonyítsuk: képesek vagyunk a változásra, az összefogásra  és a megújulásra.

Te látod egyedül a történelem egészét és benne azt a kis pontot , mely a Sukorói Haditanács volt. Nekünk, nagybecsű ezen emlék, melyben eleink bizonyították, hogy bölcsességük, és vitézségük is meg volt ahhoz, hogy a haza szabadságát hűségesen megőrizzék.

Add nekünk kegyelmedet, hogy az ő példájuk nyomán készek legyünk tanulékony értelemmel és lélekkel felismerni, hogy a történelem kihívásai közepette hol kell irgalommal, bölcsességgel, hűséggel vagy vitézséggel helytállni.

Tekints jó szívvel eleink önfelálozó hazaszeretetére, melyel vállalták a harcot a túlerővel szemben, amikor az elkerülhetetlenné vált.

Kérünk Urunk! Adj nekünk mind erősebb öszzetartozást és hazaszeretetet, hogy felismerjük, az egységes nemzet a legerősebb, és ha a haza önfeláldozásra hív minket, kérünk add kegyelmedet, hogy egy emberként tudjunk küzdeni , váll-váll vetvetve külső és belső ellenséggel  szemben.

Amen.

Típus: 
Ima
Tartalom dátuma: 
kedd, 2018, november 27