2015. május 31. Vác, Március 15. tér - Imádság a Magyar Hősök Emlékünnepén - Berta Tibor

Imádság a Magyar Hősök Emlékünnepén

Vác, Március 15. tér - 2015. május 31. Elmondta: Berta Tibor ezredes, általános helynök

 

“Az Úr öröme, a ti erősségetek” 

A kiengesztelődés és a béke zarándokaiként jöttünk ide, Vác főterére a Magyar Hősök Emlékünnepén, hogy fejet hajtva hős elődeink előtt imádkozzunk hozzád Mennyei Szent Atyánk békéért, igazságosságért, irgalmadért.  

 “Az Úr öröme, a ti erősségetek”  írta Nehemiás prófétád. Nem könnyű egy I. világháborús katonai emlékhely újraavatásán és megáldásán ezt az örömfelhívást hallgatni. Azonban éppen a Te jelenléted az Istenünk, amely át tudja alakítani a gyász és az emlékezés helyét. A történelem - benne az első világháború tragikus történelme is -, bár az emberek, a mi  szabadságunkra lett bízva, mégis mindig a Te kezedben van Istenünk. van. Most e szobor megáldásakor is hozzád  emeljük fel a történelmet és az időt Urunk, hozzád emeljük a háborút és a békét, a fájdalmat és az örömet, hozzád emeljük életünk teljességét, hogy tedd azt tetszésed szerint szentté.

Ezen emlékhely is azért készült, hogy emlékeztessen bennünket az igazságra,  a háborúra, az erőszakra, a halálra, a lövészárkokra, az elesettek és családjaik sírására. A háborúra emlékezni azt jelenti, hogy továbbadjuk és elmondjuk a háborúról szóló igazságot, hogy a történtek ne ismétlődjenek meg, mert, meg kell őrizni az emlékezetet. Ahhoz, hogy a háború ne ismétlődjék meg, meg kell tisztítani az emlékezetet, s ez csak akkor történik meg, ha megtanuljuk a megbocsátás logikáját a bosszúállás helyett, ha a Te szemeddel nézzük a világot  Urunk és Istenük,  ha megőrizzük a szívettépő emlékekkel együtt a Te szavaidat, amelyek szüntelenül az igazságosságról, a békéről, a testvériségről, és a szeretetről szólnak. Ez az evangéliumi üzenet szíve, az a békére való elhivatottság, amely minden szívbe bele van vésve.

Amikor  most áldásodat kérjük, könyörgünk hozzád önmagunkért is: a testet és a lelket, a történelmet és az időt, a múlt emlékét és a jövő reményét is kísérje áldásod és kegyelmi segítséged.  

Ez a újjáalkotott szobor, mely oly sok fájdalmat hordoz üzenetében, legyen a jövőben helye az emlékezés imájának, amely képes a Te Szent Szívedből  kikönyörögni a békét és eljuttatni azt minden otthonba, azt a békét, amely legyőzi a gyötrelmeket és a Te örömödet adja, amely a mi erősségünk.

Típus: 
Ima
Tartalom dátuma: 
csütörtök, 2017, március 30