2015. október 29. Budapest, Hadtörténeti Intézet és Múzeum - Imádság a kegyeleti gyertyagyújtáson - Berta Tibor ezredes, általános helynök

Imádság a halottak napi kegyeleti gyertyagyújtáson

Budapest, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, 2015. október 29. Elmondta: Berta Tibor ezredes, általános helynök

 

„Jertek majd ki a síromhoz világítani, nem azért, hogy engem lássatok, vagy én lássak valamit, mivel a föld betömi a szemem, hanem, hogy a saját arcotokra hulljon a gyertya világa.” (Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér)

Néhány perc múlva mécseseket gyújtunk magyar katona halottainkért és mindazokért a külföldi katonákért, akik hazánk földjében várják a boldog föltámadás napját.

Halottak napjának gyertyái, az egyház hagyományának és történelmének fényei, mint Jézus Krisztusnak a világ világosságának a jelképei, az emlékezés fájdalmas szomorúságában is a remény örömével világítják meg arcunkat. Azzal a reménnyel, ahogy Te Urunk és Örökkévaló Istenünk nézed a világot és nézed az embert. A Te reményed, az evangélium, az örömhír reménye az egyedüli Urunk, mely igazán meg tudja világosítani szívünket, lelkünket, arcunkat, szellemünket. Ezt a reményt kellene teljesen és bátran átölelnünk, mely nem más, mint a Te jóságod és irgalmad megmutatkozása Urunk, mely felülmúlja a mi emberi számításainkat, és semmi másra nem vágyik, csak arra, hogy „minden ember üdvözüljön” (1Tim 2,4).

Örök reménységet adó szeretetedben Urunk, nem érdemeinket nézed, nem is tetteink szerint bánsz velünk, hanem egyedül irgalmadnak határtalan nagylelkűsége szerint (Róm 3,21–30; Zsolt 129; Lk 11,37–54). Minden bűnünk, a Tőled való elfordulásaink és meneküléseink Urunk, még erősebbé változtatják szereteted tüzének fényét és melegségét, mert még erősebb vággyal szeretnéd, hogy újra a tieid legyünk, mint üdvözítő tervednek a részesei. Szent Fiadban, Jézus Krisztusban, a világ világosságában végtelenül jónak tártad fel magadat előttünk, olyan jóságnak, aki nem csupán önmagában jó, hanem, aki értünk, emberekért jó, aki szeret és keres minket, aki gondol ránk, aki ismer és vár bennünket.

Ezzel a reménnyel gyújtjuk meg gyertyáinkat katonahalottainkért, akiket a Te végtelen jóságod irgalmába ajánlunk. Ámen.

Típus: 
Ima
Tartalom dátuma: 
csütörtök, 2017, március 30