2019. Fohász az MHP adventi gálaestjén - Berta Tibor

 

Fohász

a Magyar Honvédség Parancsnoksága

adventi gálaestjén

Székesfehérvár, 2019.

Elmondta: Berta Tibor ezredes, általános helynök

 

Örökkévaló Atyánk!

Arra szeretnénk készülni ebben az adventben is, hogy megünnepeljük Fiad, Jézus Krisztus evilágba való érkezését, mely által visszaadtad emberségünk valódi méltóságát.

Azt a méltóságot, melyet az ember akkor veszített el , mikor a Te végtelen szeretetedből nekünk adott szabadsággal visszaélve, a szabadakarattal  ellened döntöttünk, melynek megsebzettségét  azóta is hordozzuk.

A Te örökkévaló szereteted azonban már akkor megkönyörült rajtunk, amikor az engedetlenség bűne miatt el kellett hagyni az Édenkertet, a Te közelségednek örömteli barátságát, hiszen a Te képmásaid vagyunk, még ha ezt nem is tudjuk fölfogni a maga teljes valóságában.

Jézus Krisztus evilágba való megszületése adta meg újra a lehetőséget a reményre és mutatta meg azt az utat számunkra, ahol fölismerhető, hogy emberi méltóságunk az Igaz Élet örök törvénye.

Hiszen csak ebből a méltóságból származik és születhet meg a szeretet figyelmessége egymás iránt, a másik ember megbecsülése és az egymásról való gondoskodó törődés nemes cselekedete.

Ez a méltóság az alapja az igaz örömöknek, a harmónia szépségének, a reménység békéjének.

Istenképmás méltóságunk általad találhat önmagára, békére, értékes mivoltának valódiságára.

Köszönjük Neked ezt a méltóságot, melyet minden ember szívébe, lelkébe, értelmébe írtál azzal a soha el nem múló szeretettel irántunk, melyről a karácsony titka is beszél:

„Mint szomjazónak a pohár víz

úgy kell mindig egy kis melegség

hisz arra született az ember

hogy szeressen, s hogy szeressék,

s hogy ne csak a hóban, csillagokban

ne csak ünnepi foszlós kalácson

ne csak díszített fákon, hanem

a szívekben legyen karácsony.”

(Szilágyi Domonkos nyomán)

Típus: 
Ima
Tartalom dátuma: 
kedd, 2020, április 28