Historia Domus 2011. év

 

Historia Domus 2011. 

 

Január

11-én, kedden volt az év első tábori lelkészi találkozója Érden. A találkozó  ünnepélyes szentmiséjén Bíró László tábori püspök diákónussá szentelte Horváth Kornél leendő tábori lelkészt.

12-én, szerdán a Budavári Mátyás-templomban Berta Tibor ezredes, általános helynök, Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész és dr. Hankovszky Béla kiemelt tábori lelkész mutatott be szentmisét a Don melletti harcokban elesett katonákért.

19-én, szerdán Berta Tibor ezredes, általános helynök képviselte a püspökséget Hejcén a repülőbalesetben tragikusan elhunyt szlovák katonákról való megemlékezésen.  A katonai megemlékezés után a helyi plébániatemplomban szentmisét mutatott be Frantisek Rabek szlovák tábori püspök, Ternyák Csaba egri érsek, az általános helynök, valamint a szlovák tábori lelkészek.

31.-e és február 02. között Bíró László tábori püspök Csehországban volt, ahol részt vett a vezető tábori lelkészek konferenciáján.

 

Február

03-án, csütörtökön a püspökséget Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész képviselte az MH PRT és MH KFOR kontingensek kibocsátó ünnepségén Debrecenben. Az MH KFOR kontingens tagja Rácz István főhadnagy, tábori lelkész.

04-én, pénteken Bíró László tábori püspök Tatán tett látogatást az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

21-én, hétfőn tábori lelkészek szakmai napot tartottak Budapesten, melynek keretében meglátogattuk a Katonai Biztonsági Hivatalt.

 

Március

01-én, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt a HM éves értékelő és feladatszabó értekezletén a HM II.-ben.

04-én, pénteken Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott megemlékező imádságot Szombathelyen a tíz éve elhunyt vitéz Both Béla dandártábornok sírjánál. A megemlékezésen beszédet mondott dr. Szarka Gábor a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke. Ezen a napon érkezett haza féléves missziós szolgálatából (MH PRT) Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész.

08-án, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök részt vett a Katonaözvegyek Országos Találkozóján a Stefánia-palotában. Az ünnepségen dr. Simicskó István a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott beszédet.

11-én, pénteken az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a dicső elődökről, a forradalom és szabadságharc során elesett hős katonákról.  Az ezred tábori lelkésze, Markovics Milán Mór főhadnagy mondott ünnepi beszédet. Ezen a napon Berta Tibor ezredes, általános helynök áldotta meg a Farkasréti-temetőben Hanzély Pál főhadnagy felújított síremlékét.

15-én, kedden Szolnokon ünnepi szentmisét mutatott be  a Vártemplomban Kálinger Roland százados, tábori lelkész. A Damjanich-szobornál tartott megemlékezés után a Vártemplomban folytatódott a Szolnok városi program. A délben kezdődő ünnepi szentmisét Magyarországért és a szolnoki hívekért ajánlották fel. Kálinger Roland százados, tábori lelkész a szentbeszédben a szabadság fontosságát hangsúlyozta.

16-án, szerdán délután a Vezérkari Tanfolyam állománya tett látogatást a püspökségen.

17-én, csütörtökön találkozót tartottak a KFOR-ban szolgáló tábori lelkészek. Az MH KFOR-4 tábori lelkésze Rácz István főhadnagy is részt vett a találkozón, amelyre a Pristina HQ Film City táborban került sor. A program során a tábori lelkészek ellátogattak Pristina központjában a római katolikus püspökségre és megtekintették a Boldog Kalkuttai Teréz Anya tiszteletére épülő új székesegyházat.  A látogatás során találkoztak az egyházmegye általános helynökével.

25-én, pénteken Berta Tibor ezredes, általános helynök részt vett az MH PRT és MH KFOR kontingensek visszafogadó ünnepségén Hódmezővásárhelyen.

28-án, hétfőn szakmai nap keretében a tábori lelkészi kar felkereste a Katonai Felderítő Hivatalt.

 

Április

14-én, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt XVI. Benedek pápa megválasztásának 6. évfordulóján bemutatott szentmisén a Mátyás-templomban.

21-én, Nagycsütörtökön a püspökség kápolnájában került sor az olajszentelési szentmisére és a papi fogadalmak megújítására.

 

Május

09-én, hétfőn a Kiskorpádon talált két szovjet katona földi maradványait újratemették ortodox szertartás szerint. A kaposvári temetőben végső nyughelyre talált katonákat Puskás Béla nyugállományú alezredes, katonatörténész búcsúztatta, majd beszédet mondott Vlagyimir Szemigyetko, az orosz követség első titkára. A szolgálatot Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész képviselte. Ezen a napon szakmai továbbképzés keretében az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ munkatársai tartottak előadást a püspökségen.

14-én, szombaton volt a Szent Cirill és Szent Metód ünnepség a Szlovák Tábori Püspökséggel Zalaváron. Ezen a napon Berta Tibor ezredes, általános helynök áldotta meg a Ludovika Zászlóalj csapatzászlaját Budapesten.

18-23. között 90 fővel részt vettünk az 53. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton Lourdes-ban. A Honvédelmi Minisztérium képviseletében dr. Simicskó István parlamenti államtitkár, a Honvéd Vezérkar részéről Bozó Tibor dandártábornok volt jelen.

20-án, pénteken az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg a Honvédelem Napjáról. Ennek keretében mondott búcsúbeszédet és köszönt el az Afganisztánban elhunyt két hősi halottól Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész. Az ünnepség előtti napon katolikus gyászszertartás keretében búcsúztak el a vallásukat gyakorló katonák Róth Orsolyától és Dálnoki Andrástól.

21-én, szombaton a Honvédelem Napján Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vett részt Budapesten a Dísz-téren megtartott megemlékezésen, ahol megemlékező imádságot mondott.

27-én, pénteken Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész vett részt a Hősök Napi megemlékezéseken a Hadtörténeti Intézetben és a Ludovika épületében.

28-án, szombaton este Berta Tibor ezredes, általános helynök, Kálinger Roland százados, tábori lelkész és Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész szentmisét mutatott be a Mátyás-templomban a Hősök Emléknapjának előestéjén. A szentmise utáni ökumenikus megemlékezésen Jákob János ezredes, a protestáns tábori püspökség irodavezetője mondott megemlékező imádságot. A szentmisén jelen volt dr. Szarka Gábor a HM kabinetfőnöke, Bozó Tibor dandártábornok, a HM HVK személyzeti csoportfőnöke és a Grósz Andor dandártábornok, a Honvédkórház főigazgató-katonai helyettese. A szentmisén közreműködött a Veszprémi Helyőrségi Zenekar.

30-án, hétfőn Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt a Parlamentben a Szent Korona átadásnak ünnepélyes eseményén, amikor a Magyar Honvédség átvette a korona őrzését. Az ünnepség előtt Bíró László püspök megáldotta az 1910-1918 között elhunyt képviselők és parlamenti alkalmazottak  újonnan felavatott emléktábláját.

 

Június

01-én, szerdán a tábori lelkészek 20 km-es menetgyakorlatot hajtottak végre, melyet Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész tervezett meg és vezetett le.

08-án, szerdán a Németországból érkező tartalékos katonák Böhönyén a német-magyar katonai temetőt minden évben gondozzák, fejlesztik. Ehhez ad segítséget a Magyar Honvédség és Böhönye önkormányzata. Idén is megtörténtek a munkálatok, melynek végén az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred zenekara szolgált. Beszédet mondott Böhönye polgármestere, Kovács Imre a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja. Német és magyar nyelvű áldást mondtak Lackner Pál dandártábornok, a PTP püspöke és Markovics Milán Mór főhadnagy, a KTP kaposvári tábori lelkésze.

09-én,  csütörtökön Hódmezővásárhelyen volt az MH EUFOR kontingens ünnepélyes búcsúztatója, melyen a kontingens tábori lelkésze dr. Alácsi Ervin százados mondott imádságot és áldást.

11-én, szombaton Bíró László tábori püspök áldozópappá szentelte Horváth Kornélt a Ráckevei Plébániatemplomban.

15-én, szerdán az MH 64. Boconádi József Logisztikai Ezred katonái szakmai látogatást tettek a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az alkalmon a helyőrségi tábori lelkésznek, Markovics Milán Mór főhadnagynak bemutatták az ott dolgozók az imatermet, majd egy előadás keretében a fogvatartottak vallásgyakorlásának biztosítási lehetőségei is bemutatásra kerültek.

23-án, csütörtökön volt a Katolikus Tábori Lelkészek Napja, melyre 3. alkalommal került sor Kapisztrán Szent János születésére emlékezve. A délután kezdődött ünnepségen Berta Tibor ezredes, általános helynök köszöntötte a megjelenteket köztük dr. Simicskó Istvánt a HM parlamenti államtitkárárát, dr. Szarka Gábor kaninetfőnököt, Márki Gábor helyettes-államtitkárt és Orosz Zoltán altábornagy, vezérkarfőnök helyettest. Cs. Kottra Györgyi főmuzeológus tartott előadást a Kapisztrán kultuszról a magyar honvédségben címmel, majd Kutassi Mónika I. éves tisztjelölt hallgató szavalta el Arany János Kapisztrán című versét. Ezután Bíró László tábori püspök tartott előadást a Család Éve programjairól, kihívásairól és lehetőségeiről.

24-én, pénteken Szent László napi ünnepi beszédet mondott Tatán a lövészdandárnál Horváth József őrnagy, tábori lelkész.

25-én, szombaton Szent László napi szentmisét mutatott be Szécsi Ferenc plébános, kisegítő tábori lelkész meghívására Balatonfűzfőn Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész.

28-án, kedden a  PRT kontingens zárógyakorlatán részt vett Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész Táborfalván.

30-án, csütörtökön kezdődött el a  Szent László menet 2011 „Arany” 71km-es kétnapos rendezvény, melyen részt vett Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész.

 

Július

01-én, pénteken  Szent László gyűrű adományozás volt a Ludovika Zászlóalj Szent László Századánál, melyet Berta Tibor ezredes, általános helynök adott át.

02-án, szombaton tartották a XVII. Országos Polgárőrnapot Gyenesdiáson, amelyen több mint ötezer polgárőr jelent meg. A rendezvényen részt vett dr. Hatala József, országos rendőrfőkapitány, dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Paskai László bíboros és dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő. A rendezvényen Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész mondott imát.

03-án, vasárnap Balatonkenesén Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész mutatta be a szentmisét a Honvéd Üdülőben.

07-16. között volt a 8. alkalommal megrendezett Zalavári Gyermektábor. A tábor vezetője ebben az évben Takács Tamás alezredes, vezető tábori lelkész volt. A tábort meglátogatta dr. Simicskó Istvánt a HM parlamenti államtitkára és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke.

10-én, vasárnap Balatonkenesén Kálinger Roland százados, tábori lelkész mutatta be a szentmisét a Honvéd Üdülőben.

17-én, vasárnap Balatonkenesén Szentesi Csaba őrnagy, tábori lelkész mutatta be a szentmisét a Honvéd Üdülőben.

20-án, szerdán utazott ki dr. Alácsi Ervin százados, tábori lelkész külszolgálatra.

23-án, szombaton Szent Anna búcsúi szentmiséjét Berta Tibor ezredes, általános helynök mutatta be Nyírteleken, majd a városban megáldotta az újonnan kialakított katonai emlékhelyet.

24-én, vasárnap Balatonkenesén Kálinger Roland százados, tábori lelkész mutatta be a szentmisét a Honvéd Üdülőben.

31-én vasárnap Balatonkenesén Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész mutatta be a szentmisét a Honvéd Üdülőben.

 

Augusztus

07-én, vasárnap Balatonkenesén Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész mutatta be a szentmisét a Honvéd Üdülőben.

14-én, vasárnap Balatonkenesén Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész mutatta be a szentmisét a Honvéd Üdülőben.

18-án, csütörtökön Takács Tamás alezredes, kiemelt tábori lelkész vett rész a PRT-11 kibocsátó ünnepségén.

19-én, pénteken Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész  vett részt a Szent István napi ünnepi állománygyűlésen, Szentendrén a Központi Kiképző Bázison.

20-án, szombaton Kaposváron az ünnepi szentmise után az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg Szent Istvánról az állami, nemzeti és egyházi ünnepen. Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész, beszédében hangsúlyozta, hogy az ünnepet már sokféle módon nevezték, ám a lényeg az, akikről szól: vagyis rólunk, magyarokról. Kifejtette, hogy a kultúra fogalmát sokan félreértik, szerinte ugyanis, ez a fogalom egyenértékű azzal, hogy valahol-valamiben otthon érezhetjük magunkat, ez az, amit Szent István kapcsán ünnepelni érdemes.

21-én, vasárnap érkezett haza Rácz István főhadnagy, tábori lelkész  féléves külszolgálatából.

26-án, pénteken a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság Mezőhegyesen, Békés megyében szervezte meg a XVII. Partiumi Honismereti Konferenciát, közösen a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékével, Mezőhegyes Önkormányzatával, a város Általános Művelődési Központjában. A konferencia fővédnöke dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, védnöke dr. Bartha Elek tanszékvezető egyetemi tanár, a Debreceni Egyetemen és dr. Kovács József, parlamenti képviselő, kórházigazgató főorvos volt. A konferencia nyitórészében a Szózat eléneklése után Markovics Milán Mór főhadnagy beszélt a jelenlevőkhöz kiemelve Gonzeczky János mezőhegyesi tábori lelkész szerepét hazánkban és Mezőhegyesen.

29-31. között került megtartásra a tábori lelkészek éves lelkigyakorlata, melyet Pál Ferenc plébános-helyettes tartott meg Érden.

31-én, szerdán utazott ki féléves külszolgálatra Kálinger Roland százados tábori lelkész. A repülőtéren Bíró László tábori püspök köszönt el tőle, valamint a kiutazó katonáktól: "A nehéz helyzetekben is becsülettel helytállni, ez a feladat lebegjen önök előtt. Ne csak a rossz dolgokra figyeljünk oda, a pozitívumokat is vegyük észre, hisz annyi szépség és érték vesz körül bennünket, még egy idegen országban is. A bajtársiasság, a becsület, a hazaszeretet, a család, a hit, ezek mind olyan értékek, melyekből erőt meríthetünk." Bíró László tábori püspök gondolt az itthon maradottakra is: megáldotta őket és számukra, „igaz hűséget, kitartó állhatatosságot” kért az imában. Befejezésül azt kívánta az útra indulóknak, hogy ne csak szerencsés megérkezésük legyen, hanem boldog hazatérésük is.

 

Szeptember

17-én, szombaton került megtartásra a XVII. Nemzeti Zarándoklat Budakeszi-Makkosmárián.

19-én, hétfőn Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész megkezdte a KVNR tanfolyamot Szentendrén.

23-án, pénteken Nagyatádon Berta Tibor ezredes, általános helynök nyitotta meg azt a kiállítást, amelyet a helyi 69. Harckocsizó Ezred Baráti Kör elnöke Hortobágyi Ferenc nyugállományú őrnagy rendezett be a városi múzeumban.

24-én, szombaton Berta Tibor ezredes, általános helynök áldotta meg a Készenléti Rendőrség csapatzászlaját Budapesten a Hősök terén. 

28-án, szerdán Takács Tamás alezredes, kiemelt tábori lelkész mondott megemlékező imát Sukorón az 1848-as haditanács emlékére rendezett ünnepségen a helyi református templomban.

 

Október

01-én, szombaton került megrendezésre az a találkozó, melyen megalakult a Katolikus Tábori Püspökség Baráti Köre.

05-én, szerdán tábori lelkész találkozó volt a püspöki székházban.

06-án, csütörtökön a Nemzeti Gyásznap alkalmából a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a MH Ludovika Zászlóalj állományának megemlékezésén a Vértanúk emléktáblájánál Kótai Róbert főhadnagy, a zászlóalj tábori lelkésze mondott imát  a hősökért, a vértanúkért, erőt, hitet kért a haza szolgálatához. Ezen a napon Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész, imával és történelmi érdekességekkel egybekötött előadást szervezett a szentendrei tiszti KVNR katonáinak.

07-09. között Bíró László tábori püspök vezette az első alkalommal megrendezett Családerősítő Hétvégét a katonáknak, mely a Balatonkenesei Honvéd Üdülőben került megtartásra.

20-án, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepi megemlékezésén.

21-én, pénteken állománygyűlésen adományozott csapatzászlót az MH Légi Vezetési és Irányítási Központnak illetve zászlószalagot az MH 54. Veszprém Radarezrednek dr. Schmitt Pál köztársasági elnök. A legmagasabb szintű katonai szimbólumokat nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter adta át a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft. veszprémi intézményében. A csapatzászlót és zászlószalagot Szécsi Ferenc plébános, kisegítő tábori lelkész és Szabó György református tábori lelkész áldotta meg.

27-én, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott kegyeleti imát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán a központi halottak napi gyertyagyújtáson.

29-én,  szombaton volt a "Zalavári Táborozók Találkozóját" a Püspökségen. A mintegy 30 fiatal dr. Simicskó István parlamenti államtitkár vezetésével látogatotta meg Parlamentet.

 

November

01-én, kedden Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész mondott imádságot Sátoraljaújhelyen a Hősök Temetőjében rendezett megemlékezésen.

04-én, pénteken Ostffyasszonyfán mutatott be szentmisét Bíró László tábori püspök az I. Világháborús Hadifogoly-temetőben. Ezen a napon Berta Tibor ezredes, általános helynök, Kótai Róbert, Rácz István és Horváth Kornél tábori lelkészekkel mutatott be szentmisét a Budavári Mátyás-templomban az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbefojtásának évfordulóján. 

09-én, szerdán Berta Tibor ezredes, általános helynök mutatott be búcsúi szentmisét a veszprémi helyőrségi templomban Szécsi Ferenc plébános, kisegítő tábori lelkésszel Szent Imre herceg tiszteletére a helyőrségben szolgáló katonai alakulatok katonáinak részvételével.

12-13.-án Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész részt vett az MH Ludovika Zászlóalj kiképzési foglalkozásán, Táborfalván.

13-án, vasárnap Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész megemlékező imát mondott Budaőrsön a katonai temetőben. 

15-én, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt az MH OMLT búcsúzató ünnepségen, Hódmezővásárhelyen.

17-én, csütörtökön az Afganisztánban szolgáló Nemzeti Támogató Elem és Logisztikai Mentorcsoport következő váltásainak állománya részére rendeztek kibocsátó ünnepséget  Kaposváron. Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél tartott állománygyűlésen a Honvéd Vezérkar képviseletében Frigyer László mérnök vezérőrnagy szólt a hamarosan kiutazó katonákhoz, valamint a megjelent családtagjaikhoz, barátaikhoz, majd Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész adott lelki útravalót a misszióba készülő katonák részére.

 

December

09-én, pénteken este a Szent Margit templomban rendezte meg a Kaposvári Helyőrségi Zenekar negyedik adventi koncertjét. A hangversenyen Major András főhadnagy és Laczkovics János törzszászlós vezényelt, közreműködött: Fodor Éva zongorán és Karalyos Gábor színművész prózában. Sok klasszikus és filmzene csendült fel. Az alkalmat Rumszauer Miklós plébános vezette be, majd Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész tartott adventi elmélkedést.

17-én, szombaton, Kaposváron, a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja az egymásról való gondosodás, az egymás iránti szeretet és megbecsülés kifejezése, a magányosok és rászorulók segítése céljából, karácsony közeledtével, hagyományainak megfelelően „Csendes karácsonyi” ünnepélyt rendezett, melyet Pető László nyugállományú alezredes, a klub elnöke nyitott meg. A programban szerepelt a városi gyermek fúvós zenekar, katonák és gyermekeik szavaltak, a nyugállományúakból álló Obsitos énekkar adott elő karácsonyi énekeket, majd Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész mondta az ünnepi beszédet.

Típus: 
Historia Domus
Tartalom dátuma: 
szombat, 2011, január 1