Historia Domus 2013. év

Historia Domus 2013

Január

12-én, szombaton  Bíró László tábori püspök mutatott be megemlékező gyászmisét a Doni Áttörés 70. évfordulóján a Budavári Mátyás-templomban a tábori lelkészi kar tagjaival.

14-én, hétfőn Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt Paulovics László grafikus és festőművész „D’43” c., a Doni Áttörés évfordulója alkalmából tervezett kiállításán, valamint a Zrínyi Média „Don-kanyar 1942-43” c. kiadványának bemutatóján az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén.

19-én, szombaton Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt a Hejcén a Szlovák Légierő An–24-es repülőgépének 2006-os katasztrófájának emlékére megtartott megemlékezésen és szentmisén.

22-én, kedden Bíró László tábori püspök vett részt a honvédelmi miniszter újévi köszöntőjén a Stefánia Palotában.

31-én, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök vett rész a HM-MH értékelő és feladatszabó értekezletén.

Február

04-én, hétfőn Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök Hódmezővásárhelyen tett alakulat-látogatást az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében.

12-én kedden Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök  k Várpalotán  volt alakulat látogatáson az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében.

13-án, szerdán Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök Szentendrén  tett alakulat-látogatást az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében. A látogatás alkalmával a HM TLSZ vezetői megáldották az újonnan kialakított imatermet.

14-én, csütörtökön Bíró László tábori püspök  és Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész alakulat-látogatáson volt az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központban.

18-án, hétfőn Berta Tibor ezredes, általános helynök alakulat-látogatáson volt az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

21-én, csütörtökön Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök Kecskeméten  volt alakulat látogatáson az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison és az MH Légijármű Javítóüzemnél.

25-én, hétfőn Bíró László tábori püspök  és Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész alakulat-látogatáson tett az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében Veszprémben az MH Légi Vezetési és Irányítási Központban és az MH 54. Veszprém Radarezrednél.

Március

04-én, hétfőn Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök Budapesten  volt alakulat látogatáson az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon.

05-én, kedden Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök részt vett a Szlovák Katolikus Tábori Püspökség létrehozásának és megalakulásának 10. évfordulóján megtartott ünnepségen Pozsonyban.

06-án, szerdán Bíró László tábori püspök és Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész Kaposváron volt alakulat-látogatáson az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél.

07-én, csütörtökön Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök Budapesten  tett alakulat-látogatást az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál.

08-án, pénteken Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott megemlékező egyházi szertartást a 12 éve elhunyt vitéz Both Béla dandártábornok sírjánál Szombathelyen, a Jáki úti temetőben.

12-én, kedden Bíró László tábori püspök Székesfehérváron volt alakulat-látogatáson az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál.

14-én, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt a nemzeti ünnep alkalmából megrendezett központi ünnepségen.

20-án, szerdán Bíró László tábori püspök Budapesten volt alakulat-látogatáson az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH 93. Logisztikai Ellátó Központban.

22-én, pénteken volt a Katolikus Tábori Püspökség Baráti Köre ez évi első találkozója a Püspökség székházában.

25-én, hétfőn Bíró László tábori püspök Győrben volt alakulat-látogatáson az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezrednél.

26-án, kedden  "Nagyböjti Áhítat" volt a Honvédelmi Minisztériumban.

27-én, szerdán Bíró László tábori püspök az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH Ludovika Zászlóalj katonáit látogatta meg Táborfalván, ahol első idei kitelepülésüket tartják a honvédtiszt-jelöltek.

28-án, csütörtökön tábori lelkészi találkozó volt a püspöki székházban. A találkozó szentmisével kezdődött, melyen a lelkészek megújították papi fogadalmukat.

31-én, húsvét vasárnap Kálinger Roland százados, tábori lelkész szentmisét mutatott be Hatvanban a Belvárosi templomban az 1849-es hatvani ütközet évfordulója alkalmából.

Április

07-én, vasárnap érkezett haza a külszolgálati misszióból Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész.

10-én, szerdán Bíró László tábori püspök Debrecenben volt alakulat-látogatáson az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál.

23-án, kedden Bíró László tábori püspök Pusztavacson tett alakulat-látogatást az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH Veszélyesanyag Ellátó Központnál.

24-én,szerdán Bíró László tábori püspök Székesfehérváron volt alakulat-látogatáson az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél.

30-án, kedden Bíró László tábori püspök  Szolnokon volt alakulat-látogatáson az „Egymással és egymásért a Szolgálatban” program keretében az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, MH Béketámogató Kiképző Központ, illetve az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljnál.

Május

01-én, szerdán Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott gyászmisét Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban, ahol katonai tiszteletadás mellett elbúcsúztatták özvegy Horthy Istvánné gróf Edelsheim-Gyulai Ilonát.

03-án, pénteken a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében Inter Arma Caritas – Fegyverek között a szeretet címmel kiállítás nyílt meg Szombathelyen, amely a tábori lelkészek békemissziós tevékenységét mutatja be. A kiállítást Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg. A megnyitó után vetített képes előadás keretében Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész tartott beszámolót a tábori lelkészek külszolgálati tevékenységéről.

07-én, kedden Bíró László tábori püspök Budapesten volt alakulat-látogatáson az „Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013” program keretében, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél.

08-án, szerdán tábori lelkészi találkozó volt a püspöki székházban.

15-én, szerdán Bíró László tábori püspök Tatán tett alakulat-látogatást az „Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013” program keretében az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

16-án, csütörtökön Bíró László tábori püspök vett részt a Honvédelem Napja alkalmából tartott központi ünnepségen a Stefánia Palotában, melyen egyházi és katonai elöljárói javaslatára Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát vette át Vargha Tamás parlamenti államtitkártól.

Ezen a napon leleplezték vitéz Szurmay Sándor mellszobrát a Petőfi Sándor laktanyában, melyet Bíró László tábori püspök áldott meg.

18-án, szombaton volt a Katolikus Tábori Püspökség Baráti Köre ez évi második találkozója a Püspökség székházában, melyen részt vettek a baráti kör tagjainak családtagjai is.

19-én, vasárnap Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész vett részt az Orczy-parkban tartott Ludovika Fesztiválon.

21-én, kedden Bíró László tábori püspök vett részt a Honvédelem Napja alkalmából megtartott Budavári ünnepségen, ahol a Dísz téren imádságot mondott.

22-én, szerdán Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök Budapesten volt alakulat-látogatáson az „Egymással és egymásért Szolgálatban 2013” program keretében, az MH Honvédkórházban.

22 és 28.-a között került megrendezésre az 55. Nemzetközi Katonai Zarándoklat a Franciaországi Lourdes-ban, amelyen a Katolikus Tábori Püspökség szervesében 80 magyar katona és zarándok vett részt. A hivatalos magyar delegáció tagja volt: dr. Dankó István a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Farkas Anikó kabinetfőnök, Horváth Gábor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka és Bíró László tábori püspök.

24-én, pénteken Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész a Magyar Hősök Emléknapja alkalmából tartott szentmisét a Budavári Mátyás-templomban.

25-én, szombaton Rácz István főhadnagy, tábori lelkész Abasáron tartott szentmisét a 19. alkalommal megszervezett Nemzetközi Katonadal-és Bordal Fesztiválon.

27-én, hétfőn Rácz István főhadnagy, tábori lelkész Budapesten a Hősök Emléknapja alkalmából megemlékező imádságot tartott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban és a Ludovika Akadémián a Hősök Folyosóján.

Június

06-án, csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Vargha Tamás tett látogatást a Katolikus Tábori Püspökségen.

07-én, pénteken Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész Szentesen tartott búcsúztató beszédet az MH EUFOR Kontingens részére.

22-én, szombaton harmadik alkalommal került megrendezésre a Szent Cirill és Szent Metód emlékünnepség a HM TLSZ Katolikus Tábori Püspökség és a Szlovák Katolikus Tábori Püspökség szervezésében a Zalavári Történelmi Emlékparkban. Az emlékünnepség keretein belül leleplezték és megkoszorúzták az újonnan felállított Szent Cirill és Metód szobrot, majd az ünnepség második részében Frantisek Rabek szlovák tábori püspök és Bíró László tábori püspök közös szentmisét tartott a szoborpark melletti Szent Adorján Bazilika romjainál.

25-én, kedden ötödik alkalommal került megrendezésre a Katolikus Tábori Lelkészek Napja, melyet a tábori lelkészek védőszentje, Kapisztrán Szent János iránti tiszteletből az ő születésnapjához közeli időpontban tartottak meg a püspöki székházban. A vendégeknek Bíró László katolikus tábori püspök tartott köszöntő beszédet. A rendezvényen került bemutatásra az „Énekek Szent László király tiszteletére” c. könyv, melyet a szerkesztő Dr. Medgyesy S. Norbert történész, egyetemi adjunktus tárt a közönség elé, majd „Alszanak a puskák” címmel Szmetana György a Doni Bajtársak Szövetségének tagja tartott képekkel illusztrált előadást.

26-án, szerdán Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök Szentesen volt alakulat-látogatáson az „Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013” program keretében, az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

29-én, szombaton Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt Pornóapátiban a Trianoni megemlékezésen.

30-án, vasárnap Berta Tibor ezredes, általános helynök Balatonkenesén a honvédüdülőben tartott szentmisét.

Július

05-én, pénteken Berta Tibor ezredes, általános helynök kopjafa avató ünnepségen vett részt Budapesten az MH Anyagellátó Raktárbázison.

06-12.-e között került megrendezésre a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében a X. Jubileumi Zalavári Környezet- és természetvédelmi Tábor, a HM-MH-ban dolgozó katonaszülők gyermekei részére, ahol az első turnusban mintegy hatvan gyermek volt a tábor lakója. A tábor vezetője Kálinger Roland százados, tábori lelkész volt.

07-én, vasárnap Berta Tibor ezredes, általános helynök celebrált szentmisét a „Tűzoltó, hagyományőrző, és fegyveres szervek” zarándoklatán Horvátzsidányban.

09-én, kedden Bíró László katolikus tábori püspök vett részt Miskolctapolcán a Börtönlelkészek Konferenciáján.

13-16.-a között került megrendezésre a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében a Zalavári Retro Tábor, amelyen 24 fiatal vett részt. A 10 éves évfordulóra való tekintettel, a Retro turnusba azok a fiatalok jelentkezhettek, akik betöltötték 18. életévüket és legalább két alkalommal részt vettek a Zalavári Táborban. A táborvezető Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész volt.

14-én, vasárnap Berta Tibor ezredes, általános helynök mutatott be szentmisét az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban.

18-án, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott tájékoztató-előadást az MH Altiszti Akadémián Szentendrén.

21-én, vasárnap Rácz István főhadnagy, tábori lelkész mutatott be szentmisét az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban.

28-án, vasárnap Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész mutatott be szentmisét az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban.

Augusztus

04-én, vasárnap Szentesi Csaba őrnagy, tábori lelkész mutatott be szentmisét az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban.

11-én, vasárnap Horváth József őrnagy, tábori lelkész mutatott be szentmisét az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban.

18-án, vasárnap Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész mutatott be szentmisét az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban.

29-31. között volt a tábori lelkészek lelkigyakorlata Érden, melyet Molnár Alajos pápai káplán, protonotárius kanonok, plébános tartott.

Szeptember

04-én, szerdán Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott tájékoztatót a Katolikus Tábori Püspökségről az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén.

06-án, pénteken volt a Katolikus Tábori Püspökség Baráti Köre évi 3. találkozója a Püspökségen.

16-án, hétfőn  Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott tájékoztatót a Katolikus Tábori Püspökségről az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén.

17-én, kedden tábori lelkészi találkozó volt a Püspökségen.

18-án, szerdán Bíró László tábori püspök alakulat-látogatáson volt az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH Vezetési és Doktrinális Központban.

21-én, szombaton volt a XIX. Nemzeti Katonai Zarándoklat Budapest –Máriaremetén.

26-án, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök és Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész  tartott tájékoztatót a Katolikus Tábori Püspökségről az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén a vezénylő zászlósi tanfolyamon résztvevőknek.

28-án, szombaton Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott megemlékező imádságot a Sukorói Haditanács 165. évfordulóján megtartott megemlékezésen.

Október

02-03-án Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt az Osztrák Tábori Püspökség szinódusán Salzburgban.

04-én, pénteken Bíró László tábori püspök mondott imádságot Schweidel József tábornok szobrának avató ünnepségén az MH Budapest Helyőrség Dandár Petőfi Sándor Laktanyájában.

04-06-a között volt a Katolikus Tábori Püspökség „Család- és házasságerősítő hétvégéje” az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban.

08-án, kedden tábori lelkészi találkozó volt a Püspökségen.

09-én, szerdán Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész tartott előadást Győrben a Bencés Szabadegyetem meghívására a tábori lelkészi szolgálatról és a katonalelkészek külszolgálati tevékenységéről.

15-én, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott tájékoztatót a Katolikus Tábori Püspökségről az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén.

22-én, kedden Bíró László tábori püspök vett részt a HM 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett központi ünnepségén a Honvéd Kulturális Központban.

22-24 között Bíró László tábori püspök, Berta Tibor ezredes, általános helynök és dr. Ujházi Lóránd kánonjogász, a hadtudományok Phd. fokozatosa vett részt az Osztrák Katonai Ordinariátushoz tartozó „Vallásért és Békéért Intézet (Istitut für Religion und Frieden)” katonai lelkipásztorkodással összefüggő etikai és vallási kérdéseket tárgyaló nemzetközi konferenciáján Ausztriában.

24-én, csütörtökön Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész tartott tájékoztató előadást a tábori lelkészi szolgálatról Szombathelyen a Nagy Lajos Gimnáziumban.

29-én, kedden délelőtt Bíró László tábori püspök vett részt Székesfehérváron az MH ÖHP új parancsnokának kinevezési ünnepségén. Ezen a napon délután a Farkasréti-temetőben a tábori püspök áldotta meg Kálló Ferenc tábori főesperes felújított síremlékét.

30-án, szerdán Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott megemlékező imádságot a HM HIM udvarán megtartott kegyeleti gyertyagyújtáson.

November

05-én, kedden délelőtt Bíró László tábori püspök mutatott be szentmisét Ostffyasszonyfán az I. Világháborús Katonai temetőben.

Ezen a napon délután Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott tájékoztató előadást az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén.

08-án, pénteken Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vett részt és mondott imádságot Hódmezővásárhelyen, az MH Kabul Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingensének visszafogadó ünnepségén. Ezen a napon Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt Debrecenben a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj Szent Márton tiszteletére megrendezett ünnepségén Debrecenben a Megtestesülés templomban.

12-én, kedden volt a tábori lelkészek november havi találkozója a Püspökségen.

13-án, szerdán Bíró László tábori püspök szentmisét mutatott be a Veszprémi Helyőrségi Templomban Szent Imre tiszteletére.

14-én, csütörtökön volt a Katolikus Tábori Püspökség Baráti Köre 2013. évi utolsó találkozója a Püspökségen.

15-én, pénteken Berta Tibor ezredes, általános helynök áldotta meg Rostás Pál huszárkatona felújított szobrát Szlovéniában.

17-én, vasárnap Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész mondott kegyeleti imát a Budaörsi Katonai Temetőben.

20-án, szerdán Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkáránál a Tábori Lelkészi Szolgálat megalakításának 20. éves évfordulójával kapcsolatos megbeszélésen.

23-án, szombaton Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész tartott előadást a HM Hadtörténeti Intézet- és Múzeumban Angelo Rotta apostoli nunciusról.

26-án kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök volt alakulat látogatáson az "Egymással és egymásért a Szolgálatban 2013" program keretében az MH CIMIC-ben.

28-án, csütörtökön Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész mondott imádságot Lahner György szobrának avatásán, Budapesten a Petőfi Laktanyában.

29-én, pénteken Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész áldotta meg az MH Logisztikai Központ csapatzászlaját. Ezen a napon Berta Tibor ezredes, általános helynök vett rész a Honvédelmi Minisztériumban megtartott adventi gyertyagyújtáson.

December

4-én, szerdán Berta Tibor ezredes, általános helynök vett rész a Honvédelmi Minisztériumban a Honvédelmi Idősügyi Tanács ülésén.

Ezen a napon volt a Püspökség 2013. évi szavalóversenye.

5-én, csütörtökön tartottuk meg ez évi Mikulás-ünnepségünket.

6-án, pénteken Bíró László tábori püspök és Berta Tibor általános helynök vett részt a Honvédelmi Minisztériumban megtartott adventi gyertyagyújtáson.

7-én, szombaton Berta Tibor általános helynök vett részt a HVKF adventi koncertjén a Stefánia Palotában.

9-én, hétfőn Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott adventi áhítatot a Honvédtábornoki Klubban.

12-én, csütörtökön Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vett részt a Zrínyi Média katonai stúdiójának kerekasztal beszélgetésén a karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatban.

13-án, pénteken Bíró László tábori püspök vett részt a Honvédelmi Minisztériumban megtartott adventi gyertyagyújtáson.

16-án, hétfőn Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott adventi áhítatott az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén.

Ezen a napon Bíró László tábori püspök katonákat bérmált az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis imatermében.

17-én, kedden volt a tábori lelkészek december havi találkozója.

19-én, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt az „Árvák karácsonya” karácsonyi rendezvényen a Stefánia Palotában.

20-án Bíró László tábori püspök vett részt a Honvédelmi Minisztériumban megtartott adventi gyertyagyújtáson.

Ezen a napon Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész tartott karácsonyi ünnepváró áhítatot az MH Anyagellátó Raktárbázison, Budapesten.

 

Típus: 
Historia Domus
Tartalom dátuma: 
kedd, 2013, január 1