Historia Domus 2016. év

 

HISTORIA DOMUS 2016.

 

Január

06-án, szerdán reggel Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész mutatott be szentmisét a Honvédkórház Kápolnájában.

08-án, pénteken kezdte meg külszolgálati feladatait Rácz István százados, tábori lelkész.

11-én, hétfőn Hódmezővásárhelyen a Don-kanyar hőseinek hetvenhárom évvel ezelőtti helytállásáról megemlékezve a Szentháromság templomban dr. Alácsi Ervin János őrnagy, tábori lelkész mutatott be megemlékező gyászmisét, melyen közreműködött a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar rézfúvós kvintettje.

Ezen a napon Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész mondott évnyitó beszédet Tatán, az MH 25. Klapka györgy Lövészdandár sorokozóján.

12-én, kedden délelőtt 9 óra 30 perckor katonai tiszteletadással egybekötött megemlékező szentmisét mutatott be a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg katonáiért Bíró László tábori püspök, Magyarország Katonai Ordináriusa és a katonalelkészek közössége  Budapesten a Budavári Mátyás-templomban. A szentmise zenei szolgálatát a Magyar Honvédség Légierő Zenekar Veszrém látja el Katona János alezredes karnagy vezetésével. A szentmise után Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott megemlékező beszédet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán rendezett kegyeleti emlékezésen.(bővebben: http://www.honvedelem.hu/cikk/55041)

Ezen a napon Veszprémben az MH 54. Veszprém Radarezred katonái a Helyőrségi Templomban emlékeztek meg a 2. Magyar Hadsereg doni katasztrófájáról, ahol  Szécsi Ferenc plébános, kisegítő katolikus tábori lelkész, és Szabó György alezredes, református tábori lelkész tartott ökumenikus istentiszteletet.

14-én, csütörtökön Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Szentesen az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

19-én, kedden 12 órakor volt Hejcén az a kegyeleti megemlékezés, melyen a tíz évvel ezelőtti repülőgépszerencsétlenség áldotainak emlékművénél hajtottak fejet. 2006-ban ezen a napon, az esti órákban zuhant le a Hejce fölé magasodó Borsó-hegyen a szlovák légierő Kassára tartó egyik AN−24-es repülőgépe. A tragédiában 42, a koszovói KFOR békemisszióból hazatérő katona vesztette életét, a szerencsétlenséget a gép utasai közül csak egy ember élte túl. A megemlékezésen beszéset mondott Andrej Kiska, a Szlovák Köztársaság elnöke, Áder János Magyarország köztársasági elnöke  és Patrick Turner, a NATO műveletekért felelős főtitkár-helyettese. A megemlékező beszédek után Frantisek Rabek szlovák és Bíró László magyar tábori püspök mondott kegyeleti imát. A katonai megemlékezés előtt 11 órakor a két tábori püspök mutatott be megemlékező gyászmisét az elhunyt szlovák katonákért.

Január közepén történt meg  a váltás Szarajevóban, az MH EUFOR Kontingensnél, ahol a ünnepélyes keretek között levonták a 17. váltás döntő részét biztosító MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki ezred zászlaját, illetve felhúzták az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred lobogóját. A rendezvény végén a két váltás tábori lelkésze - Hankóczi Gergely őrnagy, illetve Rácz István százados tartott ökumenikus istentiszteletet.

28-án, csütörtökön, Bíró László tábori püspök vett részt a Honvédelmi Minisztérium éves értékelő és feladatszabó értekezletén Budapesten a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

 

Február

01-én, hétfőn kedte meg katonai alapkiképzését Nagy Endre Ferenc leendő tábori lelkész Szentendrén az MH Altiszti Akadémián.

02-án, kedden Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész tartott gyertyaszentelési szertartást az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth-laktanyájában. „Február 2-a a gyertyaszentelés napja, amely a 10-11. század óta ünnep. Ugyanezen a napon emlékezünk Simeon és Jézus találkozására a jeruzsálemi templomban, amely tulajdonképpen az emberiség és a Krisztus találkozását jelképezi” − hangsúlyozta Szentesi Csaba őrnagy, majd  ezt követően megáldotta az alakulat dolgozói által hozott imakönyveket, gyűrűket, gyertyákat, kegytárgyakat és szentképeket. (bővebben: http://www.honvedelem.hu/cikk/55452)

Ezen a napon érkezett haza Kótai Róbert százados tábori lelkész féléves külszolgálatából.

10-én, szerdán reggel Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész mutatott be szentmisét a Honvédkórház Kápolnájában.

Ezen a napon Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vett részt Székesfehérváron az MH Összhaderőnemi Parancsnokság éves értékelő és feladatszabó értekezletén

11-én, csütörtökön kezdte meg külszolgálati feladatait Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész.

12-én, pénteken volt a Katolikus Tábori Püspökség Baráti Kör ez évi első találkozója a püspökségen.

Ezen a napon Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott kegyeleti megemlékező imádságot a 2. világháború budapesti harcai befejezésének évfordulóján Budapesten a Kapisztrán téren.

16-án, kedden volt a februári katonalelkészi szakmai nap a püspökségen.

17-én, szerdán Bíró László tábori püspök vett részt és zárta be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megtartott „A bevándorlás vallási és etnikai hatásai az Európai társadalmakra” című konferenciát.

18-án, csütörtökön Kótai Róbert százados, tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Budapesten az MH Ludovika Zászlóaljnál

23-án, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök munkamegbeszélést folytatott Piros Ottó ezredessel, az MH RKKK parancsnokával Balatonakarattyán.

25-én, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök munkamegbeszélésen vett részt a Protestáns Tábori Püspökségen.

29-én, hétfőn Berta Tibor ezredes, általános helynök és Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vett részt Székesfehérváron az MH Összhaderőnemi Parancsnokság ünnepélyes parancsnoki átadás-átvételi rendezvényen.

 

Március

01-én, kedden Kótai Róbert százados, tábori lelkész áldotta meg Budapesten a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az Ybl Katasztrófavédelmi Bajtársi Egyesület csapatzászlaját.

03-án, csütörtökön Szentesi Csaba őrnagy,görög katolikus tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Balatonakarattyán az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

05-én, szombaton Bíró László tábori püspök részt vett az MH Altiszti Akadémia jutasi emléknapján, amikor az akadémia hallgatói a Magyar Királyi Veszprém - Jutasi Honvéd Altisztképző Intézetre emlékezve ellátogattak a Balaton-felvidékre. Először Balatonszőlősön felkeresték az egykori jutasi altisztképzősök által épített valamint felújított katolikus és református templomot, majd Veszprémben megnézték a volt intézetet végül ellátogattak a Rab Mária-forráshoz, melyet 1937-44 között a volt altisztképzősök gondoztak.

04-én, pénteken Debrecenben a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Gimnáziumba látogatott Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, melyen jelen volt Berta Tibor ezredes, általános helynöke és Szentesi Csaba őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár görög katolikus tábori lelkésze. A látogatókat Berkecz Gábor, a honvéd középiskola igazgatója és Takács Attila dandártábornok, a lövészdandár parancsnoka fogadta. (bővebben: http://www.honvedelem.hu/cikk/55997)

09-én, szerdán Berta Tibor ezredes, általános mondott megemlékező imádságot Szombathelyen a Jáki úti temetőben vitéz Both Béla dandártábornok halálának 15. évfordulóján.

10-én, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt Budapesten a Szent István Bazilikában Ferenc pápa megválasztásának évfordulóján bemutatott ünnepi szentmisén.

11-én, pénteken a nemzeti ünnep alkalmából Székesfehérváron az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred ünnepi állománygyűlésen Horváth József őrnagy, tábori lelkész emlékezett meg az 1848-49-es szabadságharc katonáiról.

Ezen a napon Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén a Stefánia Palotában

14-én, hétfőn Bosznia-Hercegovinában, a szarajevói Butmir táborban a nemzeti ünnep alkalmából az MH EUFOR Kontingens katonáinak állománygyűlésen Rácz István százados, tábori lelkész mondott megemlékező imádságot.

15-én, kedden Koszovóban a Novo Selo táborban az MH KFOR Kontingens 14. váltásának ünnepségén Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész imával emlékezett meg az 1848-49 forradalom- és szabadságharc hőseiről.

17-én, csütörtökön Mészáros Lázár honvéd altábornagy hamvai hazahozatalának 25. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés keretében a bajai Szent Rókus-kápolnában Binszki József plébános és Takács Tamás alezredes, vezető tábori lelkész mutatott be szentmisét. A megemlékezés Mészáros Lázár síremlékének megkoszorúzásával folytatódott, majd a honvéd tábornok egykori szülőháza helyén álló szobornál dr. Simicskó István mondott beszédet.

22-én, kedden reggel Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész mutatott be szentmisét a Honvédkórház Kápolnájában

Ezen a napon délelőtt a Honvédelmi Minisztériumban nagyböjti áhítat volt melyet Bíró László katolikus tábori püspök és Máthé Sándor alezredes, a Protestáns Tábori Püspökség irodavezetője tartott meg a Légierő Zenekar Veszprém zenei szolgálatával.

Ezen a napon Vargha Tamás a HM parlamenti államtitkára munkamegbeszélésen fogadta Bíró László tábori püspököt és Berta Tibor ezredes, általános helynököt.

Ezen a napon délután Baráth Ernő ezredes, az MH BHD parancsnoka kereste fel a püspökséget, ahol munkamegbeszélést folytatott bíró László tábori püspökkel, amelyen részt vett Berta Tibor ezredes, általános helynök.

31-én, csütörtökön Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Balatonakarattyán az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

Ezen a napon Berta Tibor ezredes, általános helynök munkamegbeszélésen vett részt Budapesten a HM Zrínyi Kiadóban.

 

Április

05-én, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott katonai értéktan előadást Mátraházán az MH BHD parancsnoki szakcsoportjának.

06-án, szerdán aktuális munkamegbeszélés keretében hivatalában fogadta Bíró László tábori püspököt és Berta Tibor ezredes, általános helynököt Prof. dr. Patyi András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

07-08-án Összevont katonalelkészi napot tartottunk Helvécián.

09-én, szombaton a Muhi Csata 775. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségen Kóczán Árpád nyugállományú alezredes, tartalékos tábori lelkész mutatott be szentmisét.

12-én, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott katonai értéktan előadást Hévízen az MH Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézetben.

Ezen a napon este Bíró László tábori püspök vett részt Budapest-Óbudán az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség zsinagógájának felújítása alkalmából megrendezett avatási ünnepségen.

13-án, szerdán délelőtt Berta Tibor ezredes, általános helynök munkamegbeszélésen vett rész Mátraházán Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel, délután tartott katonai értéktan előadást Szentesen a Városi Könyvtárban.

14-én, csütörtökön dr. Simicskó István honvédelmi Miniszter hivatalában fogadta bíró László tábori püspököt és Berta Tibor ezredes, általános helynököt.

15-én, pénteken Bíró László tábori püspök mondott kegyeleti imádságot a Margit-hídnál 2011-ben feltalált emberi maradványok kegyeleti szertartásán a Kozma utcai temetőben. (bővebben: http://www.ktp.hu/document/megjelenes-mediaban-2016)

Ezen a napon volt a Katolikus Tábori Püspökség Baráti Kör találkozója a püspökségen, ahol Berta Tibor ezredes, általános helynök tartotta meg katonai értéktan előadását.

19-én, kedden Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Budapesten az MH Anyagellátó Raktárbázison.

Ezen a napon Bíró László tábori püspök tartott előadást Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar hallgatóinak.

21-én, csütörtökön Kótai Róbert százados, tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Mályiban az MH BHD Protokoll, Delegációs és Rendezvénybiztosító Igazgatóság állományának.

Ezen a napon Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Jászberényben a Liska József Szakközépiskola és Gimnázium 9-11. évfolyam katonai és közbiztonsági fakultációs tanulóinak.

25-26-án összevont kiképzési napot tartott a HM TLSZ Katolikus és Protestáns Szolgálati Ága Mátraházán.

27-én, szerdán dr. Resperger-Túri Viktória HM sajtófőnök munkamegbeszélésen fogadta Berta Tibor ezredes, általános helynököt

29-én, pénteken a KFOR-ban Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész mondott kegyeleti imát a Pec-i Osztrák-Magyar katonai temetőben.

 

Május

01-én, vasárnap Rácz István százados, tábori lelkész szentmisét mutatott be a családjuktól, gyermekeiktől távol, műveleti területen szolgálatot teljesítő katona-édesanyákért Szarajevóban, a Butmir-táborban. (bővebben: http://www.honvedelem.hu/cikk/56973)

06-án, pénteken Bíró László tábori püspök áldotta meg az 1928-ban Pécsett hősi halált halt Füzy József honvéd emlékére állított emlékművet, melyet a Mecsek Egyesület segítségével állítottak helyre.

09-én, hétfőn nyílt meg a budapesti Ferenciek terén a Szent István Könyvhét, amelyen a Tinta Kiadó standján, a kiadóval kötött együttműködés értelmében, megtalálható a Zrínyi Kiadó könyve, az Inter arma caritas - Fegyverek között a szeretet - 20 éves a Katolikus Tábori Püspökség;

12-én, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott katonai értéktan előadást Balatonakarattyán az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

18-án, szerdán Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Székesfehérváron az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél.

Ezen a napon Szabó Oszkár nyugállományú őrnagy, volt tábori lelkész katonai tiszteletadással egybekötött egyházi szertartás keretében búcsúztatta a pécsi központi temetőben az 59 éves korában elhunyt Lőrincz Miklós nyugállományú ezredest, az MH 101. „Szigetvári” Zrínyi Miklós Vegyes Tüzérdandár utolsó parancsnokát.

21-én, szombaton, a Magyar Honvédelem Napján a Honvédelmi Minisztérium Budai Várban megtartott ünnepi rendezvényén Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész mondott megemlékező imádságot. (bővebben: http://www.honvedelem.hu/cikk/57305)

23-án, hétfőn Takács Tamás alezredes, a katolikus tábori püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze áldotta meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél rendezett megemlékezésen Kiss Róbert posztumusz alezredes halálának tízedik évfordulójára elkészült kovácsoltvas szerkezetű hidat, valamint a hősi halált halt tűzszerészek emlékkövét és az afganisztáni missziókban hősi halált halt két tűzszerész emlékoszlopát. (bővebben: http://www.honvedelem.hu/cikk/57336)

24-én, kedden Kótai Róbert százados, tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Budapesten az EK Honvédkórház parancsnoki csoportjának

28-án, szombaton este a Magyar Hősök emlékünnepe alkalmából katonai tiszteletadással egybekötött ünnepi szentmisét mutatott be Berta Tibor ezredes, általános helynök, Kótai Róbert százados és Markovics Milán Mór főhadnagy tábori lelkészek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Kápolnájában. (bővebben: http://www.honvedelem.hu/cikk/57436)

Június

06-án, hétfőn Kótai Róbert százados, tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál Debrecenben.

08-án, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott katonai értéktan előadást az MH Altiszti Akadémia törzskiképzésén Mályiban.

10-én, pénteken Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kiképző bázisán.

14-én, kedden Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész katonai értéktan előadást az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ törzstanuló-napján, Budapesten.

június 18-án, szombaton 6. alkalommal tartotta meg a Magyar ás a Szlovák Katolikus Tábori Püspökség a Szent Cirill és szent Metód megemlékezést a zalavári Történelmi Emlékpatkban, ahol dr. Simicskó istván Magyarország honvédelmi minisztere mondott ünnepi beszédet. A megemlékezés végén koszorúkat és virágokat helyeztek a Szent Cirillt és Szent Metód szobránál, majd a Szent Adorján templom romjainál Bíró László mutatott be szentmisét, amelynek homíliáját Frantisek Rabek szlovák tábori püspök mondta. Az eseményen közreműködött a Légierő Zenekar – Veszprém, Katona János alezredes, karmester vezetésével. (bővebben: http://www.honvedelem.hu/cikk/57819_elerkezett_az_ideje_hogy_a_szlovak_es_a_magyar_nemzet_osszefogjon)

20-án, hétfőn este Bíró László katolikus tábori püspök mutatott be szentmisét Tatán, a Szent Kereszt-plébániatemplomban Szent László király, a lövészek védőszentjének tiszteletére. (bővebben: http://www.honvedelem.hu/cikk/57854_szentmise_a_loveszek_vedoszentje_tiszteletere)

21-én, kedden Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész tartott katonai értéktan előadás Budapesten az MH Anyagellátó Raktárbázison.

24-én, pénteken Debrecenben, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévzáró ünnepségén Szentesi Csaba őrnagy, a Bocskai-dandár görög katolikus tábori lelkésze mondott áldást.

06-12. között Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

13-19. között Szentesi Csaba őrnagy, görögkatolikus tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

20-26. között Kótai Róbert százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

27. és július 03. között Nagy Endre főhadnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

 

Július

03-án, vasárnap Kálinger Roland őrnagy, tábri lelkész mutatott be szentmisét Balatonakarattyán az MHRKKK-ban, melyet a hősi halott tűzszerészekért ajánlott fel. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa János Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető július elsején vesztették életüket a volt bombalőtér mentesítése közben.

07-én és 08.-án, csütörtökön és pénteken elkezdődött a Zalavári Gyermektábor építése és felkészülés a táborozók fogadására.

09-én, szombaton délelőtt elkezdődött a XIII. Zalavári Természet- és környezetvédelmi Gyermektábor.

04-én, hétfőn Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt azon a kegyeleti gyertyagyújtáson a budapesti Irinyi János laktanyában, ahol  a Hortobágyi Nemzeti Parkban történt robbanás hősi halott áldozataira emlékeztek.

06-án, szerdán az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állománya, a gyászoló családtagok és barátok ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg a budapesti Irinyi János Laktanyában a Hortobágyi Nemzeti Parkban történt robbanás áldozatairól, melyet Takács Tamás alezredes és Szabó György alezredes kiemelt vezető tábori lelkészek, valamint Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott meg.

10-én, vasárnap Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész mutatott be szentmisét az MH RKKK-ban Balatonakarattyán.

11-én, hétfőn Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt a kegyeleti bizottság ülésén.

Ezen a napon Horváth József őrnagy, tábori lelkész gyászmisét mutatott be az elhunyt tűzszerészekért az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred kápolnájában

12-én, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt a Honvéd Vezérkar Főnök értekezletén Budapesten. 

13-án, szerdán Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott fohászt a Honvéd Altiszti Vívó Klub ünnepélyes megnyitóján  Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián.

14-én, csütörtökön meglátogatta a Zalavári Gyermektábort dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar Főnök-helyettes és dr. Földváry Gábor a HM jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára, akiket Berta Tibor ezredes, általános helynök és Markovics Milán Mór főhadnagy, a tábor vezetője fogadott.

15-én, pénteken Juhász Attila posztumusz hadnagy katonai tiszteletadással megtartott temetési szertartását Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész végezte Várpalotán.

15-én, pénteken véget ért a XIII. Zalavári Gyermektábor.

17-én, vasárnap Horváth József őrnagy, tábori lelkész mutatott be szentmisét az MH RKKK-ban Balatonakarattyán.

19-én, kedden érkezett haza a külszolgálatból Rácz István százados, tábori lelkész. Ezen a napon Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Budapesten, az MH ARB-ben.

23-án, szombaton Rózsa János Nándor posztumusz hadnagy katonai tiszteletadással megtartott temetési szertartását Kótai Róbert százados, tábori lelkész végezte Gyömrőn.

04.-10 között Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

11-17. között Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

18-24. között Horváth József őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

25-31. között Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

 

Augusztus

01-én, hétfőn Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt Székesfehérváron azon az ünnepi állománygyűlésen, amelyen kinevezték Huszár János vezérőrnagyot az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokává.

12-én, pénteken MH 86. Szonok Helikopter Bázis  állománygyűlésén Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész mondott ünnepi beszédet.

15-én, hétfőn Nagyboldogasszony ünnepén az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tartotta központi ünnepségét az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, ahol Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész a repülők emlékparkjában a hon védelméért, a magyar repülésért életüket áldozók emlékművénél emlékezett meg a repülés hőseiről, a szolgálatteljesítés közben és repülőbalesetekben elhunytakról.

19-én, pénteken Rácz István százados, tábori lelkész mondott ünnepi beszédet és megáldotta az új kenyeret Szentendrén az MH Altiszti Akadémián.

Ezen a napon Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész mondott ünnepi beszédet.

21-én, vasárnap érkezett haza a külszolgálatból Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész.

23-án, kedden Kótai Róbert százados, tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Budapesten az MH Anyagellátó Raktárbázison.

25-27. között volt a katonalelkészek éves lelkigyakorlata, melynek vezetője P. dr. Barsi Balázs OFM.

27-én, szombaton délután a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen rendezett megemlékezésen az ütközetben elhunytak emlékére Bíró László katonai tábori püspök mondott kegyeleti imádságot.

01-07. között Szentesi Csaba őrnagy, görögkatolikus tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

08-14. között Kótai Róbert százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

15-21. között Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

22-28. között Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

29. és szeptember 04. között Nagy Endre főhadnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

 

Szeptember

01-én, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott tanévnyitó imádságot Debrecenben a Kratochvil Károly Honvéd Középiskolában.

08-án, csütörtökön katonalelkészi szakmai nap volt a püspökségen.

9-11-én Bíró László tábori püspök kegyeleti zarándokutat vezetett Lengyelországban, ahol több más esemény mellett szentmisét mutatott be a Luzna-i  katonai temető kápolnájában, valamint Przemyslben a város főterén megáldotta a magyar huszárt és lengyel ulásnust ábrázoló szoborcsoportot.

11-én vasárnap Székesfehérváron Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész áldotta meg Székesfehérváron, a börgöndi repülőtéren azt Repüléstörténeti emlékművet, melyet  Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára avatott fel.

16-án, pénteken az MH Logisztikai Központ felkérésére Bíró László tábori püspök mutatott be szentmisét Szent Máté apostol, a logisztikus katonák védőszentjének tiszteletére a Budapest Bakáts téri templomban.

17-én, szombaton volt a XXII. Nemzeti Katonai Zarándoklat Máriaremetén.

26-30. között Budapesten tartottuk meg az 59. Lourdes-i Katonai Zarándoklat előkészítő konferenciáját.

30-tól október 1-ig Bíró László tábori püspök vezette a családerősítő hétvégét Balatonakarattyán.

05-11. között Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

12.-18. között Kótai Róbert százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

19.-25. között Rácz István százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

26-tól október 02-ig Horváth József őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

 

Október

01-én, vasárnap délelőtt Bíró László tábori püspök szentmise keretében megáldotta az MH RKKK felújított imatermét balatonakarattyán.

06-án, csütörtökön este Bíró László tábori püspök és a katolikus tábori lelkészi tagja mutattak be megemlékező szentmisét az aradi vértanúk emléknapján a Ludovika Kápolnában Budapesten.

17-én, hétfőn és 18-án kedden Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Mályiban az MH Altiszti Akadémia törzstanulónapján.

19-én, szerdán Bíró László tábori püspök vett részt a nemzeti ünnepi alkalmából megtartott központi megemlékezésén a Stefánia Palotában, majd a Budapest Helyőrség Dandár ünnepi állománygyűlésén.

23-án, vasárnap Nagy Endre főhadnagy, tábori lelkész áldotta meg Budapesten a IX. kerületi Tompa utcában felállított 1956-os emlékművet.

26-án, szerdán Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott megemlékező imádságot a halottok napi kegyeleti gyertyagyújtáson a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

27-28-án Berta Tibor ezredes, általános vett részt azon a kegyeleti úton, amelyen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter egykori első világháborús olasz és szlovén helyszíneket keresett fel: a Visintini Magyar Kápolnát, 4. nagyváradi magyar királyi honvéd gyalogezred emlékgúláját, a Monte San Michelén (Szent Mihály-hegyen) álló emlékművet, a Fogliano di Redipuglia-i osztrák–magyar katonai temetőt, a Sabotin hegyen található korabeli osztrák-magyar, valamint olasz állásokat és kavernákat, a solkani osztrák-magyar katonatemetőt. 

30-án, pénteken a veszprémi alsóvárosi temetőben nyugvó bajtársaikra emlékeztek a városban települt katonai alakulatok és szervezetek képviselői halottak napja alkalmából, ahol Szécsi Ferenc plébános, kisegítő katolikus tábori lelkész tartott istentiszteletet.

Ezen a napon a szentendrei Köztemetőben nyugvó Petzelt József honvédtiszt, hadmérnök és egyetemi tanár, az első Magyar Hadi Főtanoda egyik vezetője sírjánál megtartott gyertyagyújtáson Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész mondott kegyeleti imádságot.

03.-09. között Nagy Endre főhadnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

10.-16. között Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

17.-23. között Horváth József őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

24.-30. között Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

31-től november 06-ig Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

 

November

Mélykúton, a helyi templom kertjében - a migrációs válsághelyzet kezeléséből adódó feladatok miatt - emlékeztek meg az elhunytakról és gyújtottak mécseseket a halottak napja alkalmából az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái, ahol Takács Tamás alezredes, vezető kiemelt tábori lelkész mondott kegyeleti beszédet és imádságot.

02-án, szerdán Horváth József őrnagy, tábori lelkész halottak napi megemlékező szentmisét mutatott be az MH BSZJ Logisztikai Ezred kápolnájában.

03-án, csütörtökön tartottuk meg a katonalelkészi szakmai napot a püspökségen.

04-én pénteken volt a Katolikus Tábori Püspökség Baráti Köre találkozó a püspökségen.

05-én, szombaton Bíró László tábori püspök mutatott be megemlékező halottak napi szentmisét Ostffyasszonyfán az I. világháborús hadifogolytemetőben.

09-én, szerdán a MH 54. Veszprém Radarezredhez látogatott Bíró László tábori püspök.

11-é, pénteken Szent Márton, a felderítők védőszentje napján emlékeztek az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljra november 11-én, Egerben, ahol Takács Tamás alezredes, vezető kiemelt tábori lelkész mondott imádságot.

13-án, vasárnap Rácz István százados, tábori lelkész mondott kegyeleti imát a Német Nemzeti Gyásznapon a budaőrsi katonai temetőben.

Ezen a napon Berta Tibor áldotta meg Hosszúvíz község újonan felállított Szent Márton szobrát.

15-én, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök áldotta meg a Katonai Rendészeti Központ csapatzászlaját Budapesten a Petőfi Sándor Laktanyában.

25-én, pénteken Horváth Kornél hadbagy, tábori lelkész tartott adventi gyertyagyújtást az MH Altiszti Akadémián.

28-án, hétfőn Horváth József őrnagy, tábori lelkész adventi áhítatot tartott az MH 64. BSZJ Logisztikai Ezred kápolnájában.

29-én, kedden Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész vett részt az MH ARB-nél az adventi gyertyagyújtáson.

30-án, szerdán tartottuk meg a püspökség IX. versmondó versenyét.

07.-13. között Nagy Endre főhadnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

14.-20. között Horváth József őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

21.-27. között Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

28-tól december 04-ig Nagy Endre főhadnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

 

December

06-án,  Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság állománygyűlésén Budapesten a Zírnyi Miklós laktanyában

12-én, hétfőn Szombathelyen az "Irodalmi Műhely" sorozat "Karácsony a lövészárkokban" című programja keretében a "Nagy háború alulnézetből - Vasvármegyei bakák harctéri naplói" című könyvet mutatták be az ŐrvidékHázban, ahol a tábori lelkészek első világháborús szolgálatáról Bíró László püspök tartott előadást.

24-én, szenteste Horváth Kornél hadnagy, az MH Altiszti Akadémia katolikus tábori lelkésze meglátogatta a déli határ mentén  szolgálatot teljesítő katonákat és rendőröket és egy ajándékcsomagot adott át mindenkinek karácsony alkalmából.

05.-11. között Horváth József őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

12.-18. között Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

19-től Horváth Kornél hadnagy, tábori lelklsz vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

Típus: 
Historia Domus
Tartalom dátuma: 
péntek, 2016, március 18