Rádióműsor - 2013. szeptember 11. - 37. adás

INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET

2013. szeptember 11.-ei műsor - 37. adás - mely itt hallgatható meg: http://www.honvedelem.hu/cikk/39973

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban.

A 37. ADÁS ÍRÁSOS - SZERKESZTETT VÁLTOZATA

 

"Atyáink Istene, te a béke útjait tervezed és nem a szenvedését. Gyűlölöd a háborút és elnyomod az erőszakosok büszkeségét. Szólj a népek sorsáért felelősök szívéhez, tartóztasd fel a bosszú és a számonkérés logikáját, lelked által adj ösztönzést új megoldásokra, nagylelkű és tisztességes gesztusokra, a párbeszédekre és a türelmes várakozásra, amelyek gyümölcsözőbbek, mint a be nem tartott háborús feltételek." - Így szól II. János Pál pápa imádsága a békéért.

Köszöntöm hallgatóinkat, a szerkesztőt, Fodor Endrét hallják. Mai műsorunkban visszatekintünk a Katolikus Tábori Püspökség által szervezett Zalavári Gyermektáborozásra.

Július 10. Zalavár. Már öt napja táboroznak itt gyermekek a HM Tábori Lelkészi Szolgálat által immár 10. alkalommal megrendezett hagyományos gyerektáborban. Rekkenő hőség, de vidám arcok fogadtak, amikor a tábor bejáratánál megpillantottam a Kis-Balatonhoz közeli templomkertben felállított sátorerdőt.

Éppen egy eligazítás, és mondjuk így táborszemle közepén találtam magam, hiszen Zalavárra látogatott Orosz Zoltán altábornagy a Honvéd Vezérkar Főnök helyettese, aki találkozott a tábor lakóival és szervezőivel.

- Ne legyetek bátortalanok! Nekem annak idején nagyanyám azt mondta: - Édes fiam ha valahova érkezel, akkor köszönjél és jó hangosan köszönjél, hogy észrevegyék, hogy megjöttél, mert tudják, hogy te köszöntél! Nagyon szépen énekeltek, én azt tanácsolom, hogy bátran!

Kálinger Roland százados, vagy, ahogy a gyerekek is ismerik Rozsé Atya a tábor vezetője.

-  A mai nap kézműves foglalkozások napja, illetve bemutatós napunk, azaz különböző szakterületek jönnek bemutatókat tartani. Voltak délelőtt a nagykanizsai tűzoltóságról, itt vannak a tűzszerész kollégák egész nap. Délelőtt kutyás bemutatóval, délután egy statikus eszköz bemutatóval készülnek. Továbbá vannak íjászaink, a gyerekek egy kicsit íjászkodhatnak és egy kicsit a vadász íjászatba kóstolhatnak bele, illetve légpuska lövészet is lesz a mai nap. A légfegyverekkel, légfegyverek kezelésével, célzással ismerkedhetnek meg a gyerekek. Ez a 10. Zalavári Gyermektábor, ami környezetvédelmi és kulturális tábor. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a városból kiszabadulva egy kicsit a környezetben, a természetben éljenek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy nyáron, amikor vége van az iskolának a tanulást ne hagyják abba, és egy kicsit figyeljenek oda arra, hogy a folyamatos tanulás, folyamatos ismeretek megszerzése  az iskolával nem érhet véget. Ezt a tábort 10 éve Berta Tibor ezredes úr a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke kezdte el, és azóta minden évben töretlen sikernek örvend a tábor, hiszen vannak rutinos visszajáró gyerekek és vannak, akik az idei táborban voltak először. Idén van először az úgynevezett retro turnus. Azok a gyerekek, akik már betöltötték a 17. életévüket és úgymond kiöregedtek a táborozásból, őket visszahívtuk, őket felkerestük és már, mint nagy gyerekek, vagy kis felnőttek jönnek vissza a táborba, és egy ilyen visszaemlékezős, nosztalgiázós tábor lesz a számukra.

Kik jöhetnek ebbe a táborba?

- A tábort a Katolikus Tábori Püspökség szervezi honvédelmi dolgozók gyermekei számára, tehát a Honvédelmi Minisztérium alkalmazottjai, a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák gyermekei számára, valamint közalkalmazottak gyerekei is vannak a táborban. Őket hívjuk, őket várjuk 10 évtől 15-16 éves korig.

Mi ennek a tábornak az üzenete a gyerekek számára?

-  A tábor legfontosabb üzenete az, hogy a szabadidőt értelmesen el lehet tölteni. Szabadidőt jól megszervezve nagyon jól lehet magunkat érezni mindenféle segédeszköz nélkül. Itt gondolok az alkoholra, cigarettára, drogra. Egyszerűen egy tiszta életre, egy vidám életre, egy boldog életre próbáljuk nevelni a gyerekeket. Fegyelemre akarjuk nevelni a gyerekeket és a természet értékeinek a megbecsülésére és egymás, másik ember tiszteletben tartására. A strand nem maradhat ki a Balaton közelsége miatt. Nagyon élvezik a strandot, de ennél többet akar adni a tábor a gyerekeknek, minthogy strand és foci. A katonasuli programból csempésztünk bele a táborba mindenből bevezető ismereteket. Bevezető tájolás, bevezető térképészet, bevezető rejtőzködés, mindenféle, amit majd később az életben, kiránduláson haszna lehet a gyermeknek. Lesznek akadályversenyek, nem árulok el titkot, lesz éjszakai túra a gyermekeknek. Volt egy két napos kirándulásunk, ahol barlangászat, hegymászás, vár kívülről belülről, minden volt benne és ami a gyerekeknek nagyon tetszett volt Szombathely fölött mindenki számára is egy sétarepülés is. Nagyon tetszik az esti takarodó, amikor tényleg nem kell óránként bejárni a sátorba és figyelmeztetni őket. Ne felejtsük el, hogy honvédségi dolgozók gyerekeiről van szó, tehát gondolom otthon is a rend és a fegyelem megszokott a gyerekeknek.

- Ki merné elmondani, hogy neki eddig mi tetszett a legjobban eddig?

- Tegnap amikor megünnepelték a szülinapomat.

- Volt torta is?

- Nem, csak jégkrém.

- Volt rajta gyertya?

- Nem, hanem mindenkinek vettünk egy áruházban jégkrémet és kaptam egy Bear Grylls-es tűzpattintót.

- Öregem, ha most altábornagy úr előtt egy katona ruhában jelentél volna meg, szerintem már azt hitte volna, hogy te egy ezredes vagy.

- Sapka már megvan.

- Megvan az egyenruha is.

Tábornok Úr! Hogyha az ön gyerekkorában lett volna egy ilyen táborra lehetőség, akkor mire lett volna a legjobban kíváncsi?

- Biztos, hogy jöttem volna egy ilyen táborba.

Orosz Zoltán altábornagy a Honvéd Vezérkar Főnök helyettese:

- Én úgy gondolom, ahogy látjuk is itt a gyereket a programok közül minden érdekli. Minden leköti őket, legyen szó akár a kézműves foglalkozásokról vagy most itt látjuk, hogy egy kicsit – mivel a honvédség Tábori Lelkészi Szolgálata szervezte ezt a tábort -, a fegyverekkel ismerkednek, természetesen metszet kiképzési célokat szolgáló fegyverekkel. Ami rám nagyon pozitív benyomást tett, hogy azok a felnőtt katonák és lelkészek, akik itt foglalkoznak a gyerekekkel bármilyen foglalkozásról legyen szó odafigyelnek rájuk, és azokat az alapértékeket is közvetítik feléjük, hogy fegyelem, rend, tisztelettudás, tehát, hogy maguk körül egy kis rendet alkossanak, hozzanak létre.

- Nem jön be ez a lövészet?

- Nem.

- Nem?

- De hát jó, csak nagyon meleg van, meg hosszú a sor.

- Egy bemutatkozást kérhetek?

- Szabó Orsolya Pomázról, Kürti Zsófi Győrből.

- Mi volt az, ami tetszett, hogyha ez a lövészet nem annyira?

- Az íjászat.

- És ott mi volt a jó?

- Érdekes volt, hogy milyenféle íjak vannak. Van modernebb, régebbi, sport íj, vadász íj.

- Eddig mi tetszett a legjobban a táborban?

- A repülés, az volt a legjobb.

- Először vagytok itt?

- Én igen.

- Én negyedjére.

- Negyedjére, akkor te már tapasztalt vagy.

- Igen.

- Elmúlt évekhez képest milyen a tábor?

- Sokkal jobb, mert változnak a programok. Most például volt olyan nap, amikor máshol aludtunk és ilyen még soha nem volt, hogy elmentünk volna a táborból aludni.

- Milyen a kaja?

- Nagyon finom.

- Mi lesz még?

- Holnap búcsú buli, ma meg még a kézművesek amik elmaradtak.

- Vadnai Erika Tapolcáról.

- Nagyon jó, negyedjére vagyok itt, és jövőre is fogok jönni.

- Mi tetszik a legjobban a táborban?

- Úgymond a közösség, hogy nagyon kedvesek, a csoportvezetők és a felnőttek is.   Nagyon jól el lehet velük beszélgetni.

- Mi mindent csináltok itt az egy hét alatt?

- Megyünk Balatonra, amit nagyon szeretünk. Nagyon sokféle program van, és nagyon jók. Idén elvileg nem biztos, hogy lesz éjszakai túra, de az nagyon jó. Az ilyen csapatversenyek, meg az ilyen bemutatók.

- Most itt állunk épp egy lövészbemutató illetve egy tűzszerész kutyás bemutató mellett. Melyiken voltál már?

- A kutyás bemutatón és nagyon érdekes volt.

- Mi volt benne érdekes?

- Hogy a kutya hogy keresi meg a robbanószert.

- És hogy keresi meg?

- Az orrával.

Mennyire érdeklődők a gyerekek akik itt vannak?

- Különböző dolgokat próbáltunk fölvonultatni azért előttük.

Rácz István főhadnagy katolikus tábori lelkész, a tábor egyik csoportvezetője.

- Akár kézműves, akár pedig a honvédség különböző arculatait próbáltuk bemutatni. Én azért mindenféleképpen azt tapasztalom, hogy minden érdekli őket, mindenből azért megpróbálnak információkat gyűjteni. Mint általában a gyerekek, a kitartás az kicsit talán kevesebb bennük. Ha kevésbé érdekli őket, utána mikor megismerték, megpróbálták gyakorolni, akkor ugye rögtön tovább állnának. Mi ez ellen azért próbálunk azzal tenni, hogy megpróbáljuk érdekesebbé tenni a különböző dolgokat, különböző programokat.

Mi a legérdekesebb számukra, tehát mi az ami a legjobban tetszik nekik?

- Mindenféleképpen az, amivel esetleg otthon nem találkoznak. Tehát akár a tűzszerész bemutató, akár az íjászat, akár ugye a délelőtti tűzoltó bemutató. Tehát amivel otthon nem találkozik, vagy esetleg a tv-n keresztül sem tudják számára prezentálni, bemutatni.

Milyen egy átlagos este a táborban?

- Egy átlagos este, ha szigorúan nézzük, akkor a vacsorával kezdődik. Vacsora után még vannak különböző dolgaik. Van versmondó verseny, ahol megpróbáljuk kapacitálni a gyerekeket, hogy minél többen mondjanak verset. Akár azt, amit szabadon választanak, vagy vannak különböző ajánlataink is. Illetve mivel katonai jellegű a tábor, így a katonadolgok is szerepet kapnak az életükben és megpróbálunk csoportonként katonadalokat énekeltetni velük. Ebből szervezünk számukra egy kisebb vetélkedést. Nem versenyt, hanem vetélkedést. Utána történik a fürdésre való felkészülés, és takarodó. Nekünk pedig onnantól kezdődik az a munka része, amit aki már tábort szervezett, vagy részt vett rajta az tudja nagyon jól, hogy a következő napnak az előkészítése még akkor ránk vár.

Berta Tibor ezredes a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, a tábor szervezője.

Hogy jött létre ez a tábor, mi ennek a története?

- Talán, hogy ne mindjárt ezzel kezdjem, azt gondolom, hogy a Tábori Lelkészi Szolgálatnak az egyik nagy feladata, fontos feladata, vagy értékes feladata, az, hogy a katonákat, a Magyar Honvédségben dolgozókat megszólítsa. Azt gondolom, hogy ennek nagyon sokféle útja, módja van, kezdve a kereszteléstől a házasságkötésen át a kegyeleti szertartáson keresztül egészen az alakulatoknál való jelenlétünkig, a különböző eseményekbe, programokba való bekapcsolódáson át. Hogyha ezt nézzük, akkor persze mindenhol ott kell lennünk és azt gondoltuk el valamikor 11 évvel ez előtt, hogy lehet a megszólításnak az is az egyik módja, hogy nem közvetlenül a katonákat szólítjuk meg, hanem a katonáknak a gyermekeit. Úgy alakult ki a Zalavári Környezet és Természetvédelmi Tábor, hogy úgy közzé tettük a felhívást, hogy a katonaszülőknek a gyerekei jöhetnek ebbe a táborba és jöjjenek ebbe a táborba. S amikor ez elindult, akkor természetesen egy kicsit bátrak is voltunk és talán még vakmerőek is, hogy ennek nekivágunk, hiszen, akik elkezdtük tábori lelkészek ezt a tábort hárman, Takács Tamás őrnagy úrral, és Dr. Hankovszky Béla őrnagy úrral, mindannyian csináltunk már gyerektábort. Csakhogy ez teljesen más. Most látjuk már 10 év után, hogy teljesen más, hiszen amikor hittan tábort szerveztünk annak idején, akkor olyan gyerekeket vittünk el táborozni, akiket ismertünk már. Itt pedig senkit nem ismertünk az elején. Most már igen, de most is jönnek újak minden egyes alkalommal. Tehát ahogy ide jönnek gyerekek, ők egymást sem ismerik, mi sem ismerjük őket, ők sem ismernek minket. Egy picit ez benne, hogy divatos szóval mondjam a kihívás, hogy olyan gyerekekkel vagyunk együtt, akikkel nem találkoztunk addig. Valójában ez alatt a 10 év alatt talán azt lehetne megfogalmazni egyfajta küldetésnek, hogy a katonáknak a megszólítását őrajtuk keresztül végezzük el. Azon kívül természetes módon, hogy ők itt jól érezzék magukat ez alatt az egy hét alatt. Azért vannak olyan környezet és természetvédelmi programok, utóbbi időkben egyre jobban kézműves foglalkozások, például, mint a mai napon. De itt most van légpuska lövészet is, íjászat is lesz például egészen profi felszereléssel. Olyan programokat próbálunk mindig megvalósítani, ami egyrészt mindig is állandó program a táborban, ugyanakkor pedig mindig valami más. Ebben az évben volt egy sétarepülés a szombathelyi repülőtéren, de voltunk már valamelyik éven kenuzni a Dráván lent Mohács környékén, vagy elmegyünk Balatonedericsre a Csodabogyós barlangba. Tehát mindig vannak kicsit olyan látványosabb vagy olyan kalandosabb programok, amik nem csak itt a táborban zajlanak, hanem kívül is, és persze benne van a balatoni strandolás, van benne kulturális program, hagyományőrző program, történelmi program is. Tehát talán átfogó, és az a cél ebben, hogy ők az egy hét alatt kellően elfáradjanak és kellően tanuljanak is valamit.

Működik a dolog, hiszen délelőtt itt hallhattuk, mondjuk azt, hogy visszajáró vendégek vannak.

- Igen, egyrészt van nagyon sok olyan gyerek, aki nem csak egyszer táborozik nálunk, hanem másodszor, harmadszor, negyedszer, ötödször, hatodszor visszajön. Ebben az évben lesz az első olyan tábor most ezután az első turnus után, amit a Takács Tamás alezredes úr kollégám fog vezetni, amit elneveztünk divatos szóval retro tábornak. Azok a gyerekek jöhetnek ebbe a táborba – és mintegy huszonvalahányan lesznek -, akik elmúltak 18 évesek és kétszer voltak már legalább itt Zalaváron nálunk. Általában ők nem csak kétszer voltak, hanem négyszer, ötször, hatszor és tényleg elmúltak 18 évesek, mert ugye úgy osztottuk be, hogy 17 éves korig lehet ebbe a táborba jönni. Most próbálkozunk ezzel az új megoldással, hogy felnőtteket úgymond, vagy felnőtt koruk elején levő gyerekeket próbálunk majd  táboroztatni. Ez most négy napig lesz, de abban lesz például egy klasszikus program, amit ők saját maguk kértek, hogy elmenjünk a Csodabogyós barlangba barlangászni. Tehát ezt biztos benne lesz.

Katonaszülők gyermekei táboroznak itt. A tábornak mennyire lehet célja, vagy célja-e egyáltalán az, hogy ezekbe a gyerekekbe olyan értékrendet teremtsen, ami mondjuk később afelé tendálja majd őket, hogy a katonai hivatást válasszák?

- Abból a szempontból, hogy itt most amiről most mi tudunk, hogy azok közül a gyerekek közül akik voltak itt táborban, most hárman is már a katonai hivatást választották, vagy már katonák is, s annak örülünk talán a legjobban, hogy aki itt volt gyerek ebben a táborban, mint táborlakó, az aztán tiszthallgató, vagy honvéd tiszthallgató lett.  Vagy pedig azok a tisztjelölt hallgatók, akik itt vannak és segítenek nekünk azok pedig talán jó katonává válnak. Nem azért hoztuk létre, hogy most a honvédséghez toborozzunk embereket. De egyrészt ők otthon látják a szüleiket, bár ők szerintem nincsenek nagyon tisztában azzal, hogy apa vagy anya, aki a honvédségnél dolgozik ő most őrmester vagy őrnagy. Tehát ezt ők nem nagyon érzékelik és tudják, de azt, hogy itt egyenruhában látnak katona embereket, tiszteket, altiszteket, honvéd tisztjelölteket, lehet, hogy egy motiváló tényező. Most például ebben a táborban táborvezető azt mondta, hogy itt mindig egyenruhában vannak a szolgálati személyek. Szerintem ez is egyfajta jelzésérték lehet, hogy aztán ebből az alakul-e ki, hogy ők katonák szeretnének lenni, lehet. Mondom tényleg nem célunk ez, ha így választanak, akkor pedig lehet, hogy jól választanak.

A Tábori Lelkészi Szolgálat szervezi ezt a tábort. A Magyar Honvédség hogyan segít, vagy hogyan segíthet?

- Az mondjuk az elején már határozottan kiderült, amikor nekiálltunk ennek a táborszervezésnek, akkor talán nem is volt még a Magyar Honvédségben ilyenfajta tábor. Biztosan volt napközis tábor, Balatonkenesén is szerveztek táborokat annak idején, meg most is szerveznek, de egy ilyen infrastruktúrájú tábor, vagy ilyen felépítettségű azért nem hiszem hogy van. Mindenképpen azt szerettük volna, hogy itt legyenek legalább katonai sátrak, amik egyfajta utalás arra, hogy a Magyar Honvédség itt jelen van. Kezdettől fogva megvolt az a támogatás, hogy a Magyar Honvédség adja ide  a sátrakat, adja az autóbuszokat, amikkel közlekedünk. Katonák építik föl ezt a sátrat és mi is arra törekedtünk, hogy az egész tábor, illetve az egész tábornak ugye van egy feladat terve, ami meglehetősen katonásan készül el, ugyanúgy, ahogy más honvédségben levő különböző rendezvényeknek a tervei. Ezt próbáljuk az egész táboron keresztül végig vinni. Azt hiszem, hogy ez a támogatás, ami egy nagyon nagy támogatás, hiszen azért itt áll több tucat sátor, amit a katonák fölépítettek, azt hiszem ez egy óriási nagy segítség, hogy ezt mi térítésmentesen megkapjuk.

A felvételt Ferenczi János készítette.

 

„Ha az igazságot akarod birtokolni, a tanításokat csak segítségül használhatod, önmagad mélyén kell rátalálni.” – Weöres Sándor idézetével zárom a mai műsort és köszönöm meg a figyelmüket.

Egy hét múlva újabb riporttal, interjúval, múltidézővel jelentkezünk. Addig is további szép napot, kellemes rádiózást kíván a szerkesztő, Fodor Endre.

 

ÉSZREVÉTELEIKET, JAVASLATAIKAT VÁRJUK, ÉS TISZTELETTEL FOGADJUK AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEKEN:

POSTACÍM: Katolikus Tábori Püspökség 1054 Budapest, Szabadság tér 3.

E-mail-ben: berta.tibor@hm.gov.hu

 
Típus: 
Rádióműsor
Tartalom dátuma: 
szerda, 2013, szeptember 11