Rádióműsor - 2013. szeptember 18. - 38. adás

 

INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET

2013. szeptember 18.-ai műsor (38. adás), mely itt hallgatható meg: http://www.honvedelem.hu/cikk/40121

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban.

A 38. ADÁS ÍRÁSOS - SZERKESZTETT VÁLTOZATA

 

„Minél tárgyilagosabban próbálsz ítélni, annál több előítéletet kell kivetned magadból.”  - Henry Miller gondolataival köszöntöm ezúttal hallgatóinkat, a szerkesztőt, Fodor Endrét hallják.

A mai műsorban a múltidéző kalendáriumon kívül katonazenekari fesztiválra kalauzoljuk el önöket, valamint egy katonát, Szabó Szilviát ajánlunk majd figyelmükbe, aki példás teljesítményével, sportsikereivel méltán kivívta katonatársai elismerését is.

 

Regionális katonazenekari fesztiválra invitálom önöket a következő percekben méghozzá Székesfehérvárra. A Székesfehérvári Helyőrség Zenekar, a Kaposvári Katona Zenekar, a Tatai Helyőrségi Zenekar és a Veszprém Légierő Zenekar adott koncertet.

Domján László vezérőrnagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

- Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Megtiszteltetés számunkra, hogy Szent István emlékév programjainak soron következő napjain a város vezetése méltónak, szükségesnek és fontosnak tartotta és tartja azt, hogy ezen esemény során mi magyar katonák ezúttal katonazenészeink révén a zene, majd pedig azt követően a tánc útján mutassuk be azt az örökséget, azt a hagyatékot, amelyet államalapítónk Szent István az elmúlt ezer évben ránk hagyott, és amelyet mi katonák mindennapjainkban, gondolkodásunkban, magatartásunkban, zenénkben, kultúránkban érzünk és képviselünk.

Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játszik.

A Kaposvári Katonazenekart hallják.

A Tatai Helyőrségi Zenekar Játszik.

Összeállításunkat a Veszprém Légierő Zenekar zárja.

 

Külön öröm, ha olyan katonákat mutathatunk be önöknek, akik becsülettel helyt állnak hivatásukban és emellett tevékenységükkel akár éppen hobbijukkal mások, katonatársaik elismerését is kivívták. Így van ez Szabó Szilvia esetében is. Konkoly Dávid interjúját hallják.

Szabó Szilvia a 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred századosa, danos judo mester, a Master Cselgáncs Európa Bajnokság 3. helyezettje 2010-ben. Küzdősportolónak és katonának lenni egyszerre milyen felelősséggel jár?

- Nem könnyű. Főleg úgy nem könnyű, hogy nőként katonának lenni és nőként küzdősportot űzni. Szerintem, aki már kisgyerek kora óta űzi ezeket a küzdősportokat, vagy valamifajta küzdősportot annak már mindennapi rutinná vált ez a dolog és így éli a mindennapjait. Világéletemben a sport körül forgott az életem és a sportnak is rendeltem alá az életemet. Ezért is választottam először a testnevelő tanári pályát, majd később, ahogy bekerültem a seregbe egy pár év elteltével sikerült testnevelő tiszti beosztást is kapnom. Én próbálok sportemberként, példaképként szolgálni a katonáim előtt, akiket oktatok és akikkel együtt sportolok. Próbálok mindenkit megtanítani a sport szeretetére és a sportban rejlő örömökre.

Századosként neked már példát kell mutatnod a katonáidnak.

- De ez úgy működik szerintem legalábbis - nálam ez idáig mindig bevált akárhova kerültem akármelyik alakulathoz, és akárhol kezdtem el sportolni vagy edzeni másokat -, hogy nem a karosszékből, a pálya széléről dirigáltam az edzéseket, hanem a katonákkal együtt végeztem mindig a gyakorlatokat és próbáltam olyan kemény lenni, amilyen csak lehet és úgy voltam vele és mindig azt mondtam, hogy amit én kibírok azt nekik is ki kell bírni. Ugyanez volt versenyeken is. Versenyen is az ember egy felfokozott idegállapotban van, adrenalin, sokk van, viszi a tömeg, viszi a helyzet, a szituáció és próbál minél többet kihozni magából. Szerintem ez így működik, hogyha látják azon az emberen, aki az ő testnevelő tisztjük, ő készítette fel őket, hogy ő is maximálisan odateszi magát és erején felül teljesít, akkor ők is megpróbálnak minél többet kihozni magukból.

Említetted, hogy nőként nehéz. Plusz keménységet ad?

- Szerintem igen, mert próbál az ember minél kevesebb támadási felületet hagyni magán és szerintem különböző szituációkban ez is egy támadási felület lehet, hogy bezzeg te nő vagy és neked esetleg ezt meg ezt elnézik. Én próbálok úgy ténykedni és úgy lenni, hogy ne kelljen azt mondanom soha, hogy én nő vagyok és nézzetek el nekem ezt meg ezt. Ez a testnevelő tiszti beosztás itt a seregben egy elég komplex beosztás én úgy gondolom. Tehát itt nem csak a sporthoz kell értened, hanem mellette szerintem nagyon jó pedagógiai érzékkel kell, hogy rendelkezz, nagyon jó kommunikációs készséggel, nagyon jó logisztikai készséggel és mindemellett még egy eszméletlen nagy átlátó képesség is kell hozzá, hogy azt a sokrétű feladatot össze tudd kombinálni, ami egy testnevelő tisztnek van egy évben. Hogyha egy területnek nincs gazdája, akkor szerintem azzal úgy nem is foglalkoznak egy alakulaton belül. Meg úgy jöttek az emberek, hogy: - Mit akar ez itt? Ez egy kislány. Aztán úgy voltam vele, mint az előbb elmondtam, személyes példamutatással odaálltam, ha kellett konditermet festettünk, ha kellett gépeket szereztünk be. Tehát próbáltam egy pozitív irányba átfordítani ezt a szemléletet, és próbáltam ott is elfogadtatni azt a nézetet, hogy igenis a sport az élet olyan területe ahova energiát fektetsz, ott vissza is jön az egész. Ami ugye 2008-ban meg is térült, mert 2008-ban a győri alakulattal megnyertük a Magyar Honvédség éves sportbajnokságát. A testi képesség és készség is egy ugyanolyan készségnek kell, hogy legyen egy katonának, mint ahogy tud lőni a fegyverével, tud tájékozódni, tudja a túlélés szabályait, tud alakias lenni, ismeri a szolgálati szabályzatot. Tehát semmivel sem alacsonyabb rangú dolog a fizikai képesség és készség egy katonánál. Ez szerintem nem csak katonaként fontos, vagyis kell, hogy fontos legyen, hanem mint emberként is kell, hogy fontos legyen az, hogy te milyen testben éled le a napi életedet, mi az a plusz amit tudsz magadnak adni azzal, hogy lehet, hogy egy kicsit jobban nézek ki, lehet, hogy egy kicsit jobban érzem magam és mindemellett még lehet egészségesebb is leszek, hogyha foglalkozok magammal. Azt a napi egy órát, amit a honvédség biztosít arra, hogy te felkészülj a fizikai állapotfelmérésedre, akkor azt nem csak arra fordítod, hanem saját magadat is jobbá tudod tenni ezáltal.

Oktatod is a judot. Ezt gyerekeknek, felnőtteknek, nőknek?

- Ezt a különböző életszakaszaimban, különböző korú embereknek sikerült oktatnom. Amikor még elkezdtem a katonaságot - akkor ugye Szolnokon kezdtem ezt az egészet -, akkor Szolnokon a városi sportiskolánál oktattam kisgyerekeket, alsó tagozatos gyerekeket. Aztán ahogy bekerültem a seregbe és ott is megismerkedtem a katonai közelharccal, ott már felnőttek kerültek az ember keze alá és keze közé. Aztán ahogy Győrbe kerültem, a Széchenyi István Egyetemhez vagyok most leigazolva, és amikor megkért az edzőm Gyimes Niki, akkor neki segítettem óvodáskorú vagy alsós korú gyerekeknek edzéseket tartani.

Melyiket élvezted a legjobban?

- Gyerekekkel nagyon szeretek dolgozni, szerintem a gyerekek a leghálásabbak. Felnőttek is, de a gyerekeknél valahogy jobban visszajön ez a szeretet meg velük még valahogy jobban meg lehet tanítani a dolgokat. Jobban tudnak örülni annak, hogyha sikerült valamit elsajátítani és hibátlanul meg tudtak csinálni egy dobást, leszorítást vagy bármit.

Edzőként emberismerően kell viselkedned, emberismerően kell hozzáállnod a tanítványaidhoz. A hétköznapi életben is tudod hasznosítani ezt a tulajdonságodat?

- Próbálom hasznosítani, mert én mindig azt mondom, hogy gyerekekkel foglalkozom, csak egy kicsit nagyobb gyerekekkel. Azért mindenkivel meg kell találni azt a hangot, azt az utat, amivel tudod majd úgy irányítgatni, és fel tudod készíteni, minél jobb formát kihozni belőle egy-egy versenyre. Viszont van egy nagy hibám, ami hol hiba, hol nem, nagyon naiv vagyok és túlságosan bízok az emberekben. Valamikor ráfaragok, van, amikor bejön a dolog, de azért megpróbálok mindig higgadtan és objektíven viszonyulni és közeledni az emberekhez. Tehát én mindig a jót feltételezem mindenkiről és azt, hogy ő is jó dolgokkal közeledik felém. Amint az első rosszat megkaptam tőle, akkor köszönöm szépen itt bezáródott a dolog és akkor onnantól fogva már tudom én is, hogy kell viszonyulni hozzá.

 

MÚLTIDÉZŐ KALENDÁRIUM

967 éve 1046. szeptember 24.-én halt vértanúhalált Szent Gellért püspök. A pesti révnél támadták meg a Vata-féle lázadás résztvevői: elfogták, majd kétkerekű talyigán a Kelen-hegyre vonva onnan a mélységbe lökték.  Vértanúságának helyét utóbb Szent Gellért-hegyének nevezték el, a nép pedig, mely Csanádon temette el a püspököt, azonnal szentként kezdte tisztelni. Ő lett a műszaki katonák védőszentje.

222 évvel ezelőtt 1791. szeptember 21.-én született Gróf Széchenyi István, a „legnagyobb magyar”.

211 évvel ezelőtt 1802. szeptember 19.-én született Kossuth Lajos ügyvéd, publicista, politikus, Magyarország kormányzója.

209 éve 1804. szeptember 24.Schöpf-Merei Ágost gyermekgyógyász. 1836-ban ő létesítette Pesten az első ortopédiai intézetet, majd 1839-ben megnyitotta az első pesti kisdedkórházat. Az 1848-49-ben az olasz légióban katonaorvosként szolgált. A szabadságharc bukása után Kossuth Lajossal emigrált; előbb az Oszmán Birodalomba, majd Párizsba, végül Angliában élt 1858-as haláláig.

196 éve 1817. szeptember 21.-én született Csíkszentgyörgyön Gál Sándor az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvéd tábornoka. Részt vett a nemzetőrség szervezésében, és számos szabályzatot írt a nemzetőrség és később a honvédség számára. Főleg az erdélyi harcokban vett részt 1849 augusztus végéig, ezután egy ideig bujkált, majd külföldre menekült. Aktív tagja lesz a magyar emigrációnak, 1860-ban alapítója az olaszországi magyar légiónak.

165 éve 1848. szeptember 21.-én Kossuth Lajos az Országos Honvédelmi Bizottmány nevében kiáltványban hazahívja a külföldön szolgáló magyar katonákat.

160 éve 1853. szeptember 19.-én Ferenc József osztrák császár és magyar király megtekinti a Bécsbe szállított Szent Koronát, és elrendeli annak a budai várban való őrzését.

128 éve 1885. szeptember 18.-án születtet Kassán dr. Merényi Gusztáv orvos altábornagy, belgyógyász szakorvos. A repülés élettani hatásaival foglalkozott. Nevéhez fűződött a Repülőorvosi Vizsgáló Intézet és az első Magyar Véradó Központ és Vérellátó Állomás megalapítása. 1950-ben koncepciós perbe fogták és kötél általi halálra ítélték. Teljes rehabilitációja csak 1990-ben történt meg.

67 éve 1946. szeptember 19.-én hunyt el Szentkereszthegyi Kratochvil Károly altábornagy, a Székely Hadosztály parancsnoka.

16 éve 1997. szeptember 19.-én hunyt el Dr. Nádasi Alfonz bencés szerzetes, tanár, a II. Világháború idején tartalékos tábori lelkész.

Szeptember 21.-én ünnepeljük Szent Máté apostolt és evangélistát, aki a logisztikus katonák védőszentje.

A múltidéző kalendáriumot ezúttal is Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke állította össze.

 

Köszönöm, hogy ismét velünk tartottak a mai adást hallgatva és arra bíztatom önöket, hogy véleményüket, gondolataikat továbbra is osszák meg velünk az interarma@mariaradio.hu elektronikus postacímen.

Útravalóul Máté evangéliumából idézek:

„Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek, mert aki kér az kap, aki keres az talál, és aki zörget annak ajtót nyitnak.”

ÉSZREVÉTELEIKET, JAVASLATAIKAT VÁRJUK, ÉS TISZTELETTEL FOGADJUK AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEKEN:

POSTACÍM: Katolikus Tábori Püspökség 1054 Budapest, Szabadság tér 3.

E-mail: berta.tibor@hm.gov.hu

Típus: 
Rádióműsor
Tartalom dátuma: 
szerda, 2013, szeptember 18