Rádióműsor - 2016. március 2. - 149. adás

 

INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET

2016. március 2-ai műsor - 149. adás - mely itt hallgatható meg: http://www.honvedelem.hu/cikk/55965

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról.

A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban.

A 149. ADÁS ÍRÁSOS - SZERKESZTETT VÁLTOZATA

 

„Rosszat nem szabad tenni semmiért a világon, senki emberfia kedvéért sem. De ha valaki segítségünkre szorul, szabad némelykor valami jót elhagynunk, vagy jobbra váltanunk. Ha ezt tesszük, a jó cselekedetet nem szalajtjuk el, hanem inkább jobbra cseréljük.” – Köszöntöm a hallgatókat, a szerkesztőt, Fodor Endrét hallják.

A mai adásunkban majd hallanak egy sok évet együtt megélt házaspárt és olyanokat, akik most kezdték az életet, fiatalok. Mindketten, mindkét pár a családról, a család fontosságáról elmélkedik majd. Azután egy imádságot mondunk a családokért és folytatjuk adásunk végén Nádasi Alfonz Hadinapló című kötetének felolvasását.

 

A következőkben két házaspárt hallanak majd, még a Családerősítő Hétvégén beszélgettem velük. Az egyik házaspár tagjai igen fiatalok, most kezdték közös életüket nemrégiben, a másik házaspár azonban a már sok éves tapasztalatot osztják meg hallgatóinkkal.

Albert Dezső és Albert Dezsőné Zsuzsa

- A Veszprém megyei családpasztoráción belül működik egy nagyon jó rendszer, amivel családtáborokban, lelki napokon, egyéb ilyen rendezvényeken részt szoktunk venni.

- Mindig szükséges, hogy a házasságot építsük. Naponta meg kell erősödnünk, egymásra kell figyelni és folyamatosan mélyíteni kell a házasságot.

- Mint ahogyan a feleségem is mondta, a sátán nagyon erősen tud támadni és az embereket egy ilyen fogyasztói társadalomban nagyon el tudja vinni, lila ködöt varázsol az emberekbe. Az ember nagyon befolyásolható lesz a reklámok, újságok és a média által. 

Mi jelenti önök számára azt, hogy a családi kötelék az erős maradjon?

- Én úgy érzem, hogy a kettőnk kapcsolata. Ez alapoz meg a mi családunkban mindent. 

Nagymamám mondta mindig, azt hogy egy család milyen erős, tulajdonképpen nagyobb százalékban mindig az anyától, feleségtől függ, mert fontos, hogy hogyan rendezi maga köré a családot, milyen családi események, közös programok vannak. Ennek a felelősségét érzi?

- Igen, természetesen.

Már csak azért is gondolok itt arra, mert meg kell felelni, mint feleség, mint családanya, mint egy dolgozó nő. Hogyan lehet ezt egyensúlyban tartani?

- Nagyon nehéz ez a feladat a mai világban és szerintem nagyon fontos, hogy a feleségnek az Isten-kapcsolata meglegyen, a személyes Isten-kapcsolatból táplálkozzon. Fontos, hogy tudjon önzetlen lenni és a családjáért éljen. 

- Próbálunk minél többet besegíteni a házimunkában, a ház körüli munkákban, mivel családi házban lakunk és mindenféle dolgot elosztunk magunk között. Mindenkinek megvan a saját szerepe, hogy a feleségemet minél jobban kíméljük ezektől a dolgoktól.

Jut-e elég idő a családra akkor, amikor a hivatásában is száz százalékosan kell teljesítenie az embernek? Ez sem egy egyszerű dolog...

- Valóban nem egyszerű dolgok ez sem. Nálam az játszik szerepet, hogy felállítok magamban mindig egy lényegi sorrendet. Naponta mindig megtervezem, beosztom a saját időmet, és az az napi legfontosabb feladatokat mindig próbálom végrehajtani.

Milyen pluszt adott esetleg a mostani hétvége?

- Azon kívül, hogy nagyon jó előadásokat hallottunk püspök atyától, a mostani hétvégén több katonát és kollégát ismerhettem meg. Megismertük az ő problémáikat is és ez a mi problémánkkal összehasonlítva egy bizonyos fokú erősödést is ad, hiszen más családoknál is ugyanúgy megvannak a problémák a tinédzser fiatalokkal, gyermekekkel.

- Eddig is sok hasonló dolgot hallottunk, de nem árt újra megerősödni ezekben, hogy tudjuk tovább a házasságunkat építeni.

Varga Krisztián és Varga Veronika

- Mindennapi rohanó világunkban nincsen elég idő arra, hogy elcsendesedjünk akár egyénileg, akár a házastársunkkal és közösen vezetve egy püspök atyával, egy témakörben átbeszélni például a családon belüli kommunikáció szükségességét. Azt gondolom, hogy ez a másfél nap, amit itt tölthettünk Balatonkenesén, ez pont erre volt jó, hogy egy kicsit elcsendesedhettünk, egy kicsit magunk lehettünk mind a házastársunkkal, mind a közösséggel, akik itt ma részt vettek.

- Folyamatosan alakul a kapcsolatunk és mindig megbeszéljük a következő kérdéseket, teendőket. Rendszeresen beszélgetünk nap mint nap, tehát erre próbálunk azért odafigyelni. Végül is ez volt ennek a hétvégének a mondanivalója, hogy beszéljük meg a dolgokat. Mi próbáljuk is ezt tenni.

A fiatalok körében nem annyira „divatos” a házasság, az hogy házasságot kössenek az nem annyira követendő példa. Talán az élettársi viszony az, ami a vezető szerepet átvette a fiatalok körében. 

- Én azt gondolom, hogy a házasság egy döntés, egy tudatosság. Nagyon sokan a korosztályunkból megpróbálják elodázni a döntést, hiszen nap-nap után élnek, a fontos, hogy jól érezzék magukat, és kvázi ha nem hozzák meg azt a döntést, amit szüleink, nagyszüleink meghoztak, akkor lehet, hogy sokkal könnyebben tudnak alakítani azon a helyzeten, hogyha valami nem tetszik számukra. Nagyon nehéz meghozni a döntést én azt gondolom, de ha meghozza az ember azt a döntést, hogy igen, ő az a személy, akivel neki indul a közös életnek, a családalapításnak, akkor utána sokkal könnyebb, bizonyos mederben zajlik az élet, meg vannak határozva azok a keretek, amiket közösen határoznak meg. Azt gondolom, hogy ez könnyebben viszi az embert az élete útján.

Felelősség kérdése vagy a bizonytalanságé?

- Az hogy élettársi kapcsolat? Szerintem felelősség hiány, mert a mai életben nem vállalunk felelősséget és félünk. Valahol tényleg bizonytalanság is, mert csak a szüleink házasságát ismerjük, és amibe belépünk, az a saját házasságunk. Nyilván saját magunk alakítjuk az életet közösen és ez egy teljesen új dolog számunkra. Nehéz meghozni ténylegesen ezt a döntést, tehát csatlakoznék ehhez, de az elköteleződés valahol egy biztonságot is nyújt, ezt ne felejtsük el. 

Önök számára mit jelent a jó kapcsolat fogalma?

- A jó kapcsolat fogalma azt jelenti számunkra, hogy mi egy család vagyunk, ahol én számíthatok a feleségemre, a feleségem számíthat rám, közösen hozzuk a döntéseket és közösen haladunk az úton, ami az életünk. 

- Ugyanezt gondolom, tehát fontos, hogy számíthatok a másikra, mellettem áll jóban és rosszban egyaránt. 

Másik olyan sarkalatos ponthoz érkeztünk, hogy a kapcsolatok még ha létre is jönnek, ott a másik kulcsfontosságú dolog, hogy a gyerekvállalást tekintve hogyan és miképpen tekintenek a jövőbe a fiatalok?

- Gyermekeket szeretnénk és ez a hétvége arra is alkalmas, hogy jobban megszilárdítsuk a kapcsolatunkat, mert azért azt látjuk, hogy a gyermekek érkezése megváltoztatja a család szerkezetét. Próbálunk felkészülni a gyermekek érkezésére.

- A család abból is áll, hogy gyermekek vannak benne és azt gondolom, ahhoz, hogy egy ember, egy család kiteljesedjen, mindenképpen gyermekvállalásra, gyermekekre van szükség. Visszatérve ahhoz a gondolathoz, hogy vállalnak-e a fiatalok ma döntéseket? Én azt gondolom, úgy állnak hozzá nagyon sokan az én baráti körömben, hogy együtt vannak az élettársukkal, és majd ha jön a gyerek, akkor elveszi a gyermeke anyját feleségül. Kvázi úgy születnek házasságok, hogy már jön a közös gyermek, így terelik egy közös mederbe ezt az egészet. Nem előbb születik meg a döntés, hogy szeretnék valakivel házasságot kötni és utána vállalunk gyermeket, hanem ez fordítva történik.

„Mennyei Atyám, tégy engem jobb szülővé! Segít, hogy értsem a gyerekeimet, türelmesen hallgassam a mondanivalójukat és szeretettel válaszoljak minden kérdésükre! Óvjál engem attól, hogy félbeszakítsam őket vagy ellentmondjak nekik. Add, hogy olyan kedves legyek velük, amilyennek nekik kellene lenniük velem. Ne engedd, hogy nevessek a hibáikon vagy megszégyenítsem, netán kinevessem őket, ha nem tetszik, amit csinálnak. Soha ne büntessem őket a saját önző indítékaim miatt vagy azért, hogy hatalmamat fitogtassam. Soha ne vigyem őket a hazugság, vagy a lopás kísértésébe. Mindig irányíts, hogy minden szavammal és tettemmel azt mutassam, hogy a becsület boldogságot ad. Kérlek, gyógyíts ki az irigységből. És amikor nem tudok higgadt lenni, segíts Uram inkább csöndben maradnom. Mindig tudatában legyek annak, hogy ők gyerekek, tehát nem várhatok tőlük felnőttes nézeteket. Add, hogy ne vegyem el tőlük azt a lehetőséget, hogy önmaguk érdekében ők döntsenek. Ajándékozz nekem bölcsességet, hogy az összes értelmes kérésüket teljesítsem, és bátorságot, hogy megtagadjam tőlük azokat a kívánságokat, amelyek ártanának nekik. Tégy engem igazságossá, igazzá és béketűrővé. Ó, Uram, add, hogy a gyerekeim becsüljenek engem, szeressenek és a jóban utánozzanak. Ámen.”

 

Nádasi Alfonz Hadinapló című kötetének bemutatását folytatva Bőzsöny Ferencet hallják.

Június 3.

Most jött a nagy elmélkedés. A barátunk feladta a leckét. Légy okos, te Alfonz! Szóljak ennek az őslénynek a támadásról vagy ne. Ha kihagyom, még nagyobb őrültségeket tesz. Ha megmondom, kapkod és még inkább lehetetlen lesz a helyzet. Mégis úgy döntöttem, hogy megmondom.
Először nagyon megijedt. Szavát vettem mint a tolmácsnak is, hogy senkinek nem szól. Aztán pár perc múlva felülkerekedett benne a hülyeség, és teljesen közömbös locsogásnak vette az egészet. Természetesen, azonnal tovább jelentem Haromynak. Hátha valamit tudunk segíteni, hogy kiküldött kémeink más irányban is tudakozódjanak.
Ha itt hagynak bennünket a támadásig, mennyi bátorítás, segítés kellene ezeknek az embereknek, ennek a szegény tömegnek. Megbeszéltük néhányan: ha a főnök elveszti a fejét, fegyverrel kényszerítjük a félreállásra, és azonnal átveszem a parancsnokságot. De menekülés itt parancs nélkül nem lesz, hogy a többiek itt maradjanak a leglehetetlenebb helyzetben. Vagy valamennyien elmegyünk, vagy valamennyien itt maradunk. Felhatalmazott ez a titkos szervezet, hogy ha valaki áruló lesz, azonnal lelőjük. Ma kaptam is egy automata puskát. Persze, azonnal megmondtam, hogy sajátunkra semmi esetre sem használom. Az ellenségre pedig csak akkor, ha védekeznem kell.
A főnök nem tudta elképzelni, mi a fenének adnak nekem ilyen fegyvert. Viccel elütöttük.
Ahogy elkezdtem a misét a vonattörzsnél, elkezdett szemerkélni az eső. Evangélium után odaszólok az alezredesnek: beszéljek? Igen, felelte rá. Három perc múlva hirtelen nagyon elkezdett esni. Erre rögtön befejeztem. Offertorium után mikor láttuk, hogy nem akar elállni, Haromy felkelt és kiadta a parancsot: Mindenki tető alá! Ő maga odajött az oltárhoz. Én megszakítottam a misét, figyeltem az embereket. Senki sem ment el. Mindenki a körülöttünk levő fák alá húzódott.
Tovább folytattam a misét, noha végig esett. Befejeztük. Sokan áldoztak. Mise után 5 perccel pedig gyönyörűen kiderült.

 

Köszönöm, hogy velünk voltak, egy hét múlva is tegyék ezt. 150. adásunkkal jelentkezünk majd, amelyben visszatekintünk az eddigiekre és igyekszünk a legjobb riportjainkat, interjúinkat megosztani önökkel. Akkor is várom önöket a készülékek elé, elköszön a szerkesztő, Fodor Endre egy idézettel, amely Kempis Tamás gondolata. 

Szeretet nélkül a külső cselekedet semmit sem ér, viszont mindaz, ami szeretetből történik, bármilyen csekélység, bármily jelentéktelen dolog: mindenestől termékenynek fog bizonyulni. Isten ugyanis elsősorban azt veti latra, ki milyen indulattal cselekszik, nem azt, hogy mekkora tettet visz végbe. Sokat tesz, akiben nagy szeretet lakik. Sokat tesz, aki, amit tesz, jól teszi. Jól pedig az tesz valamit, aki inkább a közösség javát keresi, nem a magáét.”

 

ÉSZREVÉTELEIKET, JAVASLATAIKAT VÁRJUK, ÉS TISZTELETTEL FOGADJUK AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEKEN:

POSTACÍM: Katolikus Tábori Püspökség, 1054 Budapest, Szabadság tér 3.

E-mail: berta.tibor@hm.gov.hu 

Típus: 
Rádióműsor
Tartalom dátuma: 
szerda, 2016, március 2