Rádióműsor - 2017. augusztus 16. - 221. adás

 

INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET

2017. augusztus 16-ai műsor - 221. adás - mely itt hallgatható meg: http://www.honvedelem.hu/cikk/64909

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról.

A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban.

A 221. ADÁS ÍRÁSOS - SZERKESZTETT VÁLTOZATA

 

„Járj-kelj igazságban előttem, és mindig őszinte szívvel keress engem. Aki előttem igazságban jár-kél, védelmet talál a gonosz támadásaitól, az igazság megszabadítja őt a kísértőktől, a bűnösök rágalmazó szavától. Ha az igazság szabaddá tesz, valóban szabad leszel, nem fogsz törődni az emberek üres szavával, beszédével.” – Kempis Tamás gondolataival köszöntöm önöket, a szerkesztőt, Fodor Endrét hallják. 

Mai adásunkban egy honvédelmi táborba kalauzoljuk majd el önöket. 
Visszaidézzük a Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatot, melyen évről évre részt vesznek honvédeink, és amelyet a Katolikus Tábori Püspökség szervez.
Folytatjuk Nádasi Alfonz Hadinapló című kötetének felolvasását.

 

Aki idén nem vett részt honvédelmi táborban az se búslakodjon, hiszen jövőre résztvevője lehet. Különösen akkor, ha olyan álmokat dédelget a fiatal, hogy katona szeretne lenni. A következő interjút a Zrínyi Katonai Filmstúdió készítette.

A Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred honvédelmi táborába idén 35 fiatal jelentkezett. A 14 és 18 év közötti, pályaválasztás előtt álló táborozók július 31. – augusztus 5. között számtalan izgalmas programon vettek részt, beleértve az önvédelmi kiképzést és a búvárkodást.

Dr. Szabó István táborvezető, az MH 2. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred őrnagya

- A búvárkodás és a közelharc köré épül a táborunk, de egyébként nagyon sokszínű a programunk. Voltak vízen, megtanulták a vízen járás alapjait. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy tudják most már, hogy a folyónak melyik partját hogy hívjuk, honnan folyik a víz. Készítettek szükség átkelő eszközt, farönkökből tutajt, amit ki is próbálhattak, csónakoztak. Kipróbálták azokat a technikai eszközeit az ezrednek, amik vízre mehetnek, például a rohamcsónakokat illetve tegnap délután túlélési foglalkozás volt, ahol az erdőben menedéket építettek és megtanulták azt, hogyha esetleg egyedül maradnak egy erdőben, akkor hogy tudják azt az időszakot túlélni, amíg megtalálják őket. 

A kötelező biztonságtechnikai oktatásokat követően rajparancsnokaik vezetésével elfoglalták szállásukat, felvették felszerelésüket és magukra öltötték egyenruhájukat. A búvár és önvédelmi programok mellett a táborozók alaki foglalkozásokon, lövészeten, járőrversenyen és éjszakai menetgyakorlaton nyerhettek betekintést a katonák mindennapjaiba.

Kovács Béla közelharc-instruktor, az MH 2. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred főtörzsőrmestere

- A katonai testnevelések, foglalkozások már a reggeli tornával kezdődnek az ébresztő után fél órával. Itt bemelegítés van és a fizikai állóképességet javítjuk. Az önvédelem részéből főleg kevés fizikai energiát alkalmazó önvédelmi technikákat használunk, mivel vannak az állományban hölgyek is. A feszítések és fogások segítségével meg tudnak oldani olyan problémákat, amelyek a való életben bármikor előállhatnak. Így a saját testi épségüket meg tudják védeni, illetve ha kell, akkor segítséget tudnak nyújtani. Alapvető bázistechnikákat tanulnak, ütéseket, rúgásokat, amiket amúgy is a katonai közelharcban használunk. Ezzel is fejlődik a fizikai állóképesség.

A tábor negyedik napján a fiatalok a Mályi tó vizében, gyakorlatban is számot adhattak az elméletben elsajátított tudásukról. 

Márton Róbert, az MH 2. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárkiképző altisztje

- A kiképzés első részében, az elméleti foglalkozás után megismerték a használt felszereléseket illetve a biztonságos merülés körülményeit, utána védett vízben hajtottak végre merülési gyakorlatokat. Ez azt jelenti, hogy medencében elsajátították a merülési technikákat illetve az önmentési technikákat, ami nagyon fontos. A Mályi tóban végrehajtják a nyíltvízi merüléseket, ami alapvetően egy természetjárás a víz alatt. Fölhívtuk a figyelmet a természetvédelemre. Nagyon fontos dolog, hogy csak azokat hozzák föl a víz alól, amit oda levittek, azaz csak a búvárfelszerelésüket.

Volt, aki idén másodszorra jelentkezett és jövőre is visszatérne a táborba.

Szuly Georgina Blanka, táborozó

 -14-18 éves korosztályig terjedően lehet jönni, így megpróbálom kiélvezni, hogy jövőre még 18 évesen éppen bele fogok tartozni. Remélem, jövőre is megszervezik a tábort és jöhetek is, és még ennél is nagyszerűbb programok lesznek, bár kétlem, hogy ezt túl lehetne szárnyalni. Igazából a katonaságnak az is a lényege, hogy összetartunk és csapatként dolgozunk együtt, egy emberként. Szerintem ez sokkal jobb, mintha egyedül lennénk. Búvárkodásnál és közelharcnál is párokban dolgozunk elsősorban. Mindenkinek van egy társa, akire figyelnie kell, és ez nagyon fontos a mai fiataloknál.

A szentesi honvédelmi tábor jövőre is hasonlóan izgalmas programokkal és meglepetésekkel várja azokat a fiatalokat, akik katonai egyenruhában szívesen gazdagodnának életre szóló élményekkel.

A felvételt a Zrínyi Katonai Filmstúdió készítette, a riporter Faragó Fanni volt.

 

A Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatra emlékezünk a következő riportban, amelyen évről évre a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében katonáink is részt vesznek.

"Lourdes a hit egy kapuja", hirdeti az 55. Nemzetközi Katonai Zarándoklat. 1858. február 11-én Bernadett, egy folyócska közelében, egy barlangban egy sugárzó fehérbe öltözött női alakot látott, aki szótlanul rámosolygott, majd eltűnt, aztán három nap múlva újra megjelent és ettől kezdve július 16-ig bezárólag még további 16 alkalommal. Március 26-án a Szűzanya megnyilatkozott előtte. 1944-ben Lourdes-ban a jelenések barlangjánál francia és szovjet katonák imádkoztak. Az eseményt a toulousei sajtó megjelentette. December 10-én már szentmisét is tartanak itt. 1947-re már Nemzeti Katonai Zarándoklattá szélesedik az esemény, egyre többen jönnek ide katonák imádkozni. Magyarország 1991 óta vesz részt a zarándoklaton, a Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat szervezi ezt, és minden évben katonák látogatnak el ide.

Bíró László katolikus tábori püspök

- Jézus maga a gyereket állítja középre, és azt mondja, legyél olyan, mint a gyerek. Az ember kezébe vesz egy gyereket idegenként, mindjárt riadtan keresi az apát meg az anyát, s ha látja, apa meg anya itt van, akkor jól érzi magát, elkezd vigyorogni. A gyerek tudja, kihez tartozik, tudja, hogy apjára, anyjára ráhagyatkozhat. Mi is van ebben a képben? Hagyatkozz Istenre! Hagyatkozz Istenre, mint Mennyei Atyádra! Tőle várd a jövőt, ne csupán a saját erőlködésedtől. Ez a kisgyerek. Nyitottság, csodálkozás, ráhagyatkozás, biztonság, derű. Ez lenne a keresztény életnek a sajátja, ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek. Sokféle vallásossággal találkozunk itt Lourdes-ban, igazából egy rövidke pár órára talán mi is olyanok vagyunk itt, mint a gyermekek. Istenre hagyatkozunk. „Lourdes a hit egy kapuja”. Más fordításban Lourdes kapu a hitre. Valamelyik itteni szerző azt mondja, a grotta olyan, mint egy ablak a végtelenre. Valahol itt Lourdes a végtelenre nyitja meg az emberi szívet, misztérium, ami összegyűjti itt az embereket. Az a pici sötét barlang, valahol a végtelenre nyitotta meg Bernadett szemét, s az ide érkezőknek a szemét. Európának egy olyan pontján vagyunk, ahol egy picivel jobban érződik a véges és a végtelen találkozása, az e világ és a másvilág találkozása. Ez a Lourdes-i barlang, amit aztán próbáltak reprodukálni sok-sok templomában a világnak, ablak a végtelenre. Hitre hív bennünket. Annak idején Bernadettnek az volt a feltűnő ott a jelenésben 1858. február 11-én, hogy szélzúgást hall és nem mozognak a fák ágai. Van valami furcsa jelenség, s ez a jelenség viszi el a személyhez. Az esemény visz el bennünket Istenhez, mint személyhez. Ha naponta nem tudom megköszönni Istennek azt, ami velem történik, akkor aznapon, amikor nem veszem észre, nem köszönöm meg, Isten megmarad egy filozófiai fogalomnak, első mozgatónak, valami személytelen erőnek. De erre mondja Ferenc pápa: Mi mondjuk, hogy hiszünk, de milyen Istenben hiszünk? Ezt a kifejezést használja: Egy spray Istenben? Aki egy kicsit mindenütt jelen van, mint spray, de sehol nincs ott igazán? Lourdes azért van, mert egy 14 éves szinte analfabéta gyerek találkozott egy eseménnyel. Ez a sötét barlang, így lett ablak a természetfölöttire. 

Berta Tibor ezredes, általános helynökkel a Rózsafüzér téren beszélgetünk. Hány fővel vesznek most részt ezen az eseményen magyar katonák?

- 80 magyar katonával jöttünk ki az 55. Nemzetközi Katonai Zarándoklatra. Ez a 80-90 fő, akikkel évek óta most már itt vagyunk a Magyar Honvédségből, egy nagyon szép szám, és azt hiszem, hogy ezt tartani is tudjuk a jövőben is.

Az események közül melyek azok, amelyek kiemelendők, amelyeket a legfontosabbnak tart megemlíteni?

- Mindegyik zarándoklat valamiképpen egyfajta sémára tevődik rá. Nagyon nem lehet változtatni semmin sem, egy-két olyan momentum van, amit a különböző nemzetközi programok adnak, ahol megpróbálnak mindig valami újat, vagy legalábbis valami nem hagyományosat megalkotni. Tegnap ez volt látható például a nemzetközi megnyitón a X. Pius földalatti bazilikában. Határozottan az volt a vélemény, hogy egy fiatalos, fiataloknak szóló olyan megnyitó legyen, ami egy picit impulzívabb jelleget ad a megnyitó ünnepségeknek. Az egyetlen hagyományos része azt hiszem a Pater Noster volt, vagyis amikor a „Mi atyánk”-at elimádkoztuk. A többi zenei betét, illetve mindenféle olyan esemény az inkább arra hajlott, hogy 2013-ban élünk. 

A keresztutat végigjárta a zarándok csapat. Ez úgy gondolom, hogy fontos volt mindenki számára, és egyféleképpen talán nagyszerű folytatása volt ennek a megnyitónak.

- A nemzetközi programok mellett a legfontosabb az, hogy nekünk, magyaroknak is vannak olyan programjaink a második napon – általában ez mindig szombatra esik –, amikor a saját utunkat járjuk. Mi megjártuk a magyar nyelvű keresztutat, illetve megtartottuk a magyar nyelvű szentmisét utána. Tehát mindig, mindegyik ország valójában, mindegyik nemzet ezt csinálja ezen a napon, hogy aztán újból bekapcsolódjon a nemzetközi programokba, mint ami most itt a téren is lesz, illetve majd a földalatti bazilikában ezután. Minden nemzet megpróbálja azt, hogy a katonáit egyfajta elmélkedés, tanítás, imádság, szertartás által egyben tartsa itt a zarándoklaton. S ugyanakkor pedig ösztönözni őket arra, hogy majd a nemzetközi programokon minél többen részt tudjanak venni. Elhangzott az már nagyon sokszor, hogy ez egy zarándoklat, ugyanakkor pedig egy katonai fesztiváli is. Szerintem a háttérben lehet is hallani például, hogy egy katonazenekar játszik éppen itt a Rózsafüzér téren. A kérdés az, meddig lehet elmenni úgy, hogy ne váljék egy teljesen profán eseménnyé, hanem megmaradjon mégiscsak az, hogy egy Mária szentélyben vagyunk, Európa egyik legnagyobb kegyhelyén? Mi az a határ, hogy ne pusztán arról szóljon a zarándoklat, hogy itt vannak a katonák, örömködnek és játszanak a zenekarok, hanem megmaradjon a mélysége? Ezt próbálják ezek a programok elősegíteni. Úgy vélem, hogy minden tábori püspök azt gondolja, mint ahogy Bíró László tábori püspök is mondta ma nekünk a szentmisén, hogy találjuk meg azokat az alkalmakat - melyeket ebben a forgatagban tényleg nagyon nehéz megtalálni -, amikor egy picit elmélyedhetünk, menjünk el egyedül a jelenések barlangjához vagy a szentélyek templomaiba. Ezekre mindig meg lehet találni azt a negyed órát, húsz percet, akár fél órát is, hogy valamiképpen az ember elmélyüljön abban, amiért Lourdes-ba jött. 

 

Nádasi Alfonz Hadinapló című kötetét folytatjuk, annak felolvasását, Bőzsöny Ferencet hallják.

augusztus 9.

Egész éjjel mentünk. Senki sem ismerte az okot, sem a célt. Most még a szokásos intimpisták is elnémultak. Úgy látszik, olyan kavarodott minden, hogy a tudálékos nagyokosok sem igazodnak ki. - Mintha megszűnt volna a jól értesültség. Csak a saját kis körzetükben törődnek az emberek magukkal illetve a szolgálat szerint rájuk bízottakkal. - Senki sem tudja, hol vagyunk. Ha valaki bejön hozzánk, kezeljük, elszállítjuk. Vagyunk, létezünk, de milyen címen, milyen céllal, milyen parancs szerint, senki sem sejti. Valami vak beletörődés viszi az embereket. Azonnal megbarátkoznak mindenkivel. De azonnal megszakad ez a barátság a tovább menetelkor. Sajnálják is azt a kinyilvánítást, amelyet naponta más-más emberrel szemben tanúsítanak. De mégis belső igény lepi meg a legtöbbet, hogy érző emberként mutatkozzék az idegen előtt is. Egész nap hol mezőn, hol erdőben pihentünk. Ha jött egy-egy gép, pillanatok alatt megbolydult az egész társaság /mintha összebeszéltek volna/, és szétszéledtek. Csak mikor felismerték, hogy német, kullogott vissza a társaság. Én egyetlen egyszer sem hagytam ott a helyemet.
Még beteggel is megtörtént, hogy szinte kitépte magát a kezünk közül kötözés közben. Alig tudtuk lefogni, hogy fel ne szakadjon valamelyik friss sebe. Az életösztön néha bolondokat is tud tenni. Ezt már eddig is sokszor láttuk.
Az otthagyott krzywanicai park nagyon emlékeztetett Kéttornyúlakra. Arra a falura, amely Pápa mellett van két kilométerre délnyugatra. Erről eszembe jutottak azok a napok, mikor Lotár megkért, hogy helyettesítsem. Szeretettel gondoltam vissza kedves barátaimra.

 

Köszönöm, hogy velünk tartottak, hogy megtiszteltek figyelmükkel. További szép napot kívánok, a szerkesztőt, Fodor Endrét hallották. Kempis Tamás gondolataival indítottam a műsort, s most azzal is zárom.

„Fiam, állj meg keményen, és vesd belém bizalmad. Hiszen a szó csak szó: átrepül a levegőn, de a követ meg nem sértheti. Ha elevenedbe talál, gondolj arra, hogy örömest megjavulsz. Ha lelkiismereted nem vádol semmiről, szánd rá magad, hogy Istenért ezt is jó kedvvel elviseld.”

 

ÉSZREVÉTELEIKET, JAVASLATAIKAT VÁRJUK, ÉS TISZTELETTEL FOGADJUK AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEKEN:

POSTACÍM: Katolikus Tábori Püspökség, 1054 Budapest, Szabadság tér 3.

E-mail: berta.tibor@hm.gov.hu 

Típus: 
Rádióműsor
Tartalom dátuma: 
szerda, 2017, augusztus 16