2014. Április 25. Péntek,
09:47:18
Tegnap : György
Ma : Márk
Holnap : Ervin
2014 Április
H K SzeCsP SzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Párbeszéd lap logója
Honvédségi Szemle logója
Honvéd Altiszti Folyóirat logója
Szolgálat és szolgáltatás
Statikus tartalmak - Szolgáltatások
2009. október 21. szerda, 15:31
SZOLGÁLATOK-SZOLGÁLTATÁSOK

 

A Tábori Püspökséghez tartozik a Magyar Honvédség minden hivatásos, szerződéses katonája, nyugdíjasa, polgári alkalmazottja, és a velük egy háztartásban élő, illetve közvetlen hozzátartozója. Az ő számukra a Püspökség minden szolgálata ingyenes: esketés, keresztelés, bérmálás, az ezekre való fölkészítés; temetés, házasságrendezés, lelkivezetés, illetve segítség.


Bármilyen kérdése van, keresse bizalommal saját alakulatának lelkészét, vagy a központi számon Berta Tibor ezredes, általános helynököt: 06-1-474-1271, HM: 21-381

 

GYERMEK és FELNŐTTEK KERESZTELÉSE


A Katolikus Egyházban az iskolakötelezettségig a gyerekeket a szülők hitére kereszteljük, így számukra nincs kötelező hitoktatás. Az után, hogy rendszeres oktatásra vannak kötelezve, mi is hitoktatáshoz kötjük az ő keresztségüket. Ennek formája, időtartama egyéni megbeszélés kérdése. A keresztelés helyszíne rendesen a Tábori Püspökség kápolnája, de egyéni igényeket figyelembe veszünk. A gyermekkeresztelésnél a szülők hitére keresztelünk, így fontos - súlyos esetet leszámítva - a szülők egyházilag rendezett házassága, illetve, hogy legalább az egyik fél katolikus legyen. Ajánlatos vallását gyakorló keresztszülő, vagy ha ilyen nincs a családi-baráti körben, akkor keresztelési tanú választása, de ez utóbbi nem kötelező. Tehát nem maradhat el egyetlen gyermek keresztsége sem csak azért, mert nincs megfelelő keresztszülő.


Aki felnőtt korában akar megkeresztelkedni, a Püspökség lehetőséget nyújt keresztségi katekézisre (oktatásra), ami rendszerint csoportosan történik, de megfelelő indokkal egyénileg is lehetséges. Az oktatás időtartama függ a keresztelendő fölkészültségétől. A felnőtt keresztségnek semmilyen előföltétele nincs azon a szándékon kívül, hogy valaki Istent keresve meg akar keresztelkedni.

A keresztség szentségéről, a szertartásról valamint más fontos tudnivalókról az Irattár - Letölthető anyakönyvi dokumentumok menüpontban talál hasznos információkat.

 

 

ESKETÉS - HÁZASSÁGKÖTÉS


Minden megkeresztelt embernek joga van a házasságkötéshez, ami katolikus esetében csak akkor érvényes, ha azt az Egyház törvényei szerint kötik. Így ha az egyik fél nincs megkeresztelve, vagy nem katolikus, akkor is van lehetőség a templomi esküvőre. A fölkészítés egyéni megbeszélés alapján történi. A Tábori Püspökségnek az Egyházzal való megegyezése miatt lehetősége van az ország összes katolikus templomában, előzetes megbeszélés szerint esketni. Ha a másik fél más vallású, ez is megoldható az Egyház szabályai szerint az adott felekezet lelkészének bevonásával.

 

A házasság szentségéről, a házasságkötés szertartásáról valamint más fontos tudnivalókról az Irattár - Letölthető dokumentumok menüpontban talál hasznos információkat.

 

 

HÁZASSÁG-RENDEZÉS


Ez a lehetőség azokra vonatkozik, akik már kötöttek egyházi házasságot, de utána valami miatt ez megromlott, és polgári válás történt. Az Egyház meg van győződve arról, amit Jézus mondott, "amit Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza", így nálunk válás nem lehetséges. Ugyanakkor egyre jobban látjuk, hogy nagyon sok esetben a házasság minden külső látszat ellenére sem jött létre, így azt érvényteleníttetni lehet, és az illető új házasságot köthet. Ez mindig egyéni megbeszélés után történhet, amelyre vonatkozik a teljes körű papi titoktartás.

 

GYÓNÁS - LELKIVEZETÉS


Ha valakinek lelkiismereti, életvezetési problémája, vagy valamilyen súlyos konfliktusa van forduljon hozzánk bizalommal, mi a legnagyobb odafigyeléssel és diszkrécióval fogjuk kezelni, és megadjuk mindazt a segítséget, amit az Egyház a saját tapasztalata és a Neki juttatott isteni segítség alapján adni tud.

 

TEMETÉSI SZERTARTÁS


A Magyar Honvédség minden dolgozójának jár a saját felekezete szerinti egyházi temetés, amit a kegyeleti szolgálatnál kell kérni, de probléma esetén forduljanak hozzánk bizalommal.

 

ELŐADÁSOK


A Tábori Püspökség szívesen vállal előzetes megbeszélés alapján előadásokat (vetítettképes) alakulatoknál, hagyományőrző, illetve nyugdíjas kluboknál, a hit, a vallás, a kereszténység, az egyházi ünnepek, az európai művészet témaköreiben.

Kapcsolattartó:


Berta Tibor ezredes, általános helynök:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Fejér Ádám főhadnagy, főtiszt: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


Központi telefon:
(1) 474 12 71, (1) 474 12 70,

HM telefon:
21 381, 21 733

Központi e-mail:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.