Elsődleges fülek

október 2018

h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
 
 
 
 
 
 
 
8
9
10
11
12
13
14
 
 
 
 
 
 
 
15
16
17
18
19
20
21
 
 
 
 
 
 
21
október
vasárnap
Október 21. vasárnap

 

KALENDÁRIUM

Október 21. vasárnap

Évközi 29. vasárnap

A Missziók Vasárnapja

 

„Nem csak kenyérrel él az ember…”

NAPI EVANGÉLIUM: Mk10,35-45

Egyszer Jézushoz járultak Zebedeus fiai, Jakab és János, és így szóltak: „Mester! Azt akarjuk, hogy amit kérünk, tedd meg nekünk.” Ő megkérdezte tőlük: „Mit akartok, hogy megtegyek nektek?” Azt felelték: „Tedd meg nekünk, hogy egyikünk a jobbodon, másikunk pedig a bal oldaladon ülhessen a Te Dicsőségedben.”

Jézus erre azt mondta nekik: „Nem tudjátok, mit kértek. Tudtok-e inni a pohárból, amelyből Én iszom? Vagy meg tudtok-e keresztelkedni a keresztséggel, amellyel Én megkeresztelkedem?” Ők azt felelték neki: „Meg tudunk.” Ekkor Jézus azt mondta nekik: „A pohárból, amelyből Én iszom, inni fogtok ugyan, és a keresztséggel, amellyel Én megkeresztelkedem, ti is meg fogtok keresztelkedni. De azt megadni, hogy a jobbomon vagy a balomon ki üljön, az nem az Én dolgom. Az azoké lesz, akiknek készítették.”

Amikor a tíz meghallotta ezt, haragudni kezdtek Jakabra és Jánosra. Jézus azonban Magához hívta őket, és azt mondta nekik: „Tudjátok, hogy akiket a nemzetek fejedelmeknek tekintenek, azok uralkodnak rajtuk, és a nagyok hatalmaskodnak felettük. Köztetek azonban ez nem így van, hanem aki nagy akar lenni, az legyen a ti szolgátok; aki pedig első akar lenni köztetek, az a szolgája lesz mindenkinek. Hiszen az Emberfia sem azért jött, hogy Neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.”

Az ember felelős a vágyaiért. Az antikvitás szerint, ha az ember nagyon akar valamit, az „istenek” azzal büntetik, hogy megkapja azt. Jézus tanítványai hatalmat akartak, és megkapták. Nem úgy, ahogyan kívánták, de mégis kiválóképpen igaz lett rájuk, amit Jézus mondott: „Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem, az újjászületés idején, amikor az Emberfia helyet foglal dicsősége trónján, ti is tizenkét trónon fogtok ülni, és ítélni fogjátok Izrael tizenkét törzsét.” (Mt19,28).

A történet jól mutatja, hogy az apostolok sem voltak mentesek az emberi gyöngeségektől, a „karrierizmustól” és a vetélkedéstől – Máté evangéliuma, ami később íródott, mint Márké, már tompítani akarja a „fő apostolok” jellemhibáit, és ezért a kérést Jakab és János anyjának tulajdonítja (Mt20,20-23). Mi azonban nem azért tiszteljük az apostolokat, akiknek a hitvallására épül a mi hitünk, mert hibátlanok voltak, hanem éppen annak ellenére.

A többiek haragja emberileg érthető: ha valaki előrenyomul, a többiek kivárnak – hátha sikerül neki – aztán ellene fordulnak. A gyöngeség Jézus kezében a tanítás eszközévé lesz. Ha valaki valami „rossz” dolgot vesz észre magában – mint a karrierizmus – akkor nem elfojtani kell azt, hanem „átváltoztatni” annak erény-párjára. A rosszat, jóra, az önzést, szeretetre és a karrierizmust mások szolgálatára.

 

Historia est magistra vitae - A történelem az élet tanítómestere

„Ne emlegessük annak hibáit, akinek erényeit követni alig bírjuk...” Szent Jeromos

 

Ezen a napon történt:

1520.  Magellán megérkezik a Tűzföldre (Tierra Del Fuego, Argentína-Chile partvidékén)

1805.  Trafalgarnál a brit hadiflotta, Horatio Nelson parancsnoksága alatt legyőzi a franciákat

1918    Bécsben az Ideiglenes Nemzetgyűlés kimondta Ausztria elszakadását az Osztrák–Magyar Monarchia többi részétől

1921.   A budaörsi csata

A királypárti és a kormányhű erők közötti összecsapás. IV. Károly király magyar trónra való második visszatérési kísérlete. A harcok első szakaszában az Ostenburg-Moravek Gyula vezette királypárti erők elfoglalták Budafokot. A Nagy Pál vezette kormányhű erők október 23-a éjjelére azonban létszámfölénybe kerültek, sikeres ellentámadást hajtottak végre és 24-én reggelre bekerítették a király csapatait. Az elvesztett csata következményeként a király erőit lefegyverezték, maga a király pedig október 25-én, Tatán fogságba esett. IV. Károly visszatérési kísérlete ezzel meghiúsult.

1944.  A II. világháborúban a szövetségesek elfoglalják Aachent

1960.  Vízre bocsátják az első brit atommeghajtású tengeralattjárót

1967.   Washingtonban több tízezer ember vonul fel a vietnami háború elleni tüntetésen

1971.   Irodalmi Nobel-díjat kap Pablo Neruda chilei író

1988.  A rendőrség betiltja a 23-ára tervezett gyűléseket. Másnap a Magyar Demokrata Fórum lemondja részvételét, mire a többi ellenzéki erő is visszalép

1989.  Antall József későbbi magyar miniszterelnök lett Magyar Demokrata Fórum elnöke

1990.  Budapesten megtartották az 1956-os magyar szabadságharcosok első világtalálkozóját

2007.  A török hadsereg 23 kurd lázadóval végez azt követően, hogy a hajnali órákban 12 török katonát öltek meg kurd lázadók Törökország délkeleti részében, az iraki határ közelében, Hakkari tartományban

Ezen a napon született:

1668.  Cserei Mihály erdélyi történetíró

1764.   Bihari János cigányprímás, zeneszerző, hegedűművész

1878.  Krúdy Gyula író

1883.  Jány Gusztáv vezérezredes, 1942-43-ban a 2. magyar hadsereg parancsnoka a Don-kanyarban

1912.   Solti György (Sir George Solti) karmester, zongoraművész

1927.   Körmendi János Jászai Mari-díjas színész, Érdemes és Kiváló művész

1928.  Hámori Ottó író, újságíró, színikritikus

Ezen a napon hunyt el:

1805.  Horatio Nelson brit admirális, flottaparancsnok

1984.  François Truffaut francia filmrendező

1984.  Őze Lajos Jászai-díjas színész, érdemes és kiváló művész

Szentesen született 1935. április 27-én, nagyon szegény családban. Szülei válása után, tíz évesen nevelőanyához került, ekkor kezdett el dadogni. A növénytermesztő szakiskolában karolta föl dr. Sári Ilona magyar-történelem szakos tanárnő - aki a szegedi egyetemen Sík Sándor tanítványa volt. Hosszú délutánokat töltöttek együtt, fennhangon olvasva. Hamarosan kitűnt osztálytársai közül egyéni értelmezésű versmondásával. Sokáig azonban nem volt hajlandó nyilvánosság előtt verset mondani. A színpad varázsa Szegeden érintette meg először. Később Szolnokon jelentkezett a Színművészeti Főiskola kihelyezett felvételi vizsgájára. A diploma megszerzése után pályáját a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte 1956-ban. 1959-ben a Nemzeti Színház tagja lett. Még mellékszerepeket játszott, amikor nagy egyéniségként kezdték emlegetni. Klasszikus és mai darabok vezető karakterfiguráit, a drámairodalom sok-sok ellentmondásos alakját formálta meg a Nemzetiben és a gyulai nyári játékokon. A Bánk bánban Tiborcot és Biberachot egyaránt játszotta. Emlékezetesek a Shakespeare-művekben, a Csongor és Tündében, A szecsuáni jólélekben és az Éjjeli menedékhelyben nyújtott alakításai. Jelentősen hozzájárult Illyés Gyula, Németh László, Illés Endre, Sánta Ferenc, Örkény István műveinek színpadi sikeréhez. Filmen már főiskolás korában szerepelt (Egy pikoló világos). Kiemelkedőt alakított a magyar filmtörténet két korszakos alkotásában: Bacsó Péter A tanú című szatírájában (1969) és Fábri Zoltán Az ötödik pecsétjében (1976).

 

Istenes és világi gondolatok

„Az a bölcsesség pedig, amely Felülről származik, először is szemérmes, azután békeszerető, szerény, engedékeny, telve van irgalommal és jó gyümölcsökkel, nem ítélkezik, s nincs benne tettetés. Az igazság gyümölcsét pedig békességben vetik el a békeszeretők.” (Jak3,17-18)

Salamon „bölcsességet” kért Istentől, és onnan „Felülről” megkapta. Jakab apostol is erről beszél, de azt is leírja, hogyan lehet fölismerni a „bölcsesség” működését, hiszen a jót is a „gyümölcseiről lehet fölismerni”, mint a rosszat (vö.Mt7,15-23). Az, amit itt fölsorol az apostol, a valódi bölcsesség igazolása, és nem a „tehetségé”.

 

„Az embernek csak az első lépést kell megtenni a züllés útján, a második lépés már természetszerűleg következik.” (Krúdy Gyula magyar író, sz. 1878.10.21.)

De Isten abban is mellettünk van.

 

„Tanulni is megnyugtató. Messziről jött barátokkal beszélgetni is öröm. Ha az embert nem méltányolják, s mégse duzzog, az is bölcs.” (Konfuciusz)

Apró örömök, amik messzire vezetnek.