Historia Domus 2017.

Historia Domus 2017.

 

Január

01-én, újévi istentiszteletet tartott a határon szolgálatot teljesítő katonák számára Sajtos Szilárd százados, református és Horváth Kornél hadnagy, katolikus tábori lelkész a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanya kápolnájában.

12-én, Bíró László mutatatta be a szentmisét a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg katonáiért a Doni-megemlékezésen a Budavári Mátyás-templomban.

Ezen a napon Kótai Róbert százados, tábori lelkész mondott kegyeleti imádságot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campuszán megtartott doni-megemlékezésen.

23-án, hétfőn Bíró László katolikus tábori püspök mondott rövid imát a budapesti Kossuth Lajos téren tartott megemlékezésen, ahol a 20-án, pénteken éjjel az olaszországi Verona közelében autóbusz balesetben elhunyt áldozatokért elrendelt nemzeti gyásznapon felvonták majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót.

02-08. között Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

09-15. között Rácz István százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akart feladatban Hódmezővásárhelyen.

16-29. között Kótai Róbert százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

 

Február

16-án Rácz István százados, tábori lelkész tartott előadást „Ünnepeink és emléknapjaink” címmel a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

01.30-12. között Rácz István százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

13-26. között Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

 

Március

07-én, kedden Koszovóban az MH KFOR kontingens 16. váltása ünnepélyes keretek között kezdte meg szolgálatát a Novo Seló-i táborban, ahol a kontingens csapatzászlajának átadás-átvétele után Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész mondott áldást és imádságot.

Ezen a napon Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott katonai-értéktan előadást a Szolnoki Tiszti Kaszinóban

11-én, szombaton Jászkarajenőn Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész tartott előadást a katonalelkészet múltjáról és jelenlegi helyzetéről.

A nemzeti ünnep alkalmából az MH KFOR Kontingens 16. váltásának ünnepi állománygyűlésén a Novo Seló-i táborban Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkész mondott kegyeleti imát az 1848-49-es szabadságharcban elesett katonákért és áldozatokért.

17-én, pénteken Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész tartott katonai értéktan előadást Budapesten a Fazekas Mihály Gimnáziumban

02.27-12. között Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

13-26. között Rácz István százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

 

Április

12-én, szerdán Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes vett részt a Tábori lelkészi Szolgálat által megtartott nagyheti-áhítaton a Honvédelmi Minisztériumban.

28-án Bíró László tábori püspök végezte Győrössy Ferenc nyugállományú altábornagy, az MH Szárazföldi Parancsnokság egykori parancsnokának temetési szertartását Székesfehérváron.

03.27-09. között Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

10-23. között Alácsi Ervin János őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

24-05.07. között Horváth József őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

 

Május

03-án, szerdán Kótai Róbert százados, tábori lelkész tartott előadást a katonalelkészek munkájáról és szolgálatáról a Bocskai István Általános Iskola 7. és 8. osztályos diákjainak a Petőfi laktanyában, akik az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár életével ismerkedtek meg ezen a napon.

05-én, pénteken Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott hálaadó imádságot Debrecenben a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola ballagási ünnepségén.

13-án, szomabaton Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt Varga László püspökkészentelésén Kaposváron.

25-én, csütörtökön Horváth Kornél mondott kegyeleti imádságot a Pec/Peja-i katonai temetőben, Koszovóban, ahol a KFOR-ban szolgálatot teljesítő magyar és osztrák katonák megemlékezést tartottak az első világháborúban elesettek emlékére.

31-én, szerdán Rácz István százados, tábori lelkész áldotta meg az Aba-Belsőbárándi római katolikus temetőben a felújított második világháborús síremlékeket.

08-21. között Alácsi Ervin János őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

22-06.04. között Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

 

Június

02-án, pénteken Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész áldotta meg néhai Borsody László őrnagy, katonavívó mester tiszteletére felavatott emléktáblát a Pest megyei Farmoson.

03-án, szombaton Bíró László és frantisek Rabek tábori püspökök mutattak be szentmisét Szent Cirill és Szent Metód tiszteletére a Zalavári Történelmi Emlékparkban.

13-án, kedden Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott megemlékező imát vitéz Háry László vezérőrnagy felújított síremlékénél Budapesten az Újköztemető 301-es parcellájában.

17-én szombaton Rácz István mondott áldó imádságot a Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napok rendezvényen Budapesten.

21-én, szerdán volt a Katolikus Tábori Lelkészek Napja.

22-én, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt az MH BHD ünnepi állománygyúlésén a Petőfi laktanyában Budapesten.

27-én, kedden tartotta meg a Katonai Ordinariátus a Szent László Zarándoklatot Somogyváron. Az ünnepi szentmisét Bíró László tábori püspök muatta be, szentbeszédet mondott Varga László kaposvári megyéspüspök. A szentmise előtt Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntötte a zarándokokat.

05-18. között dr. Alácsi Ervin János őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

19-07.02. között Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

 

Július

01-én, szombaton az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél Kálinger Roland őrnagy és Kótai Róbert százados, tábori lelkészek mutattak be szentmisét a 2016. július 1-jén elhunyt tűzszerészekért.

07-én pénteken a dr. Simicskó István honvédelmi miniszter által vezetett delegációval kegyeleti látogatás keretében Bíró László tábori püspök mondott imádságot Oroszországban, a Don-kanyarnál elesett magyar katonákért a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben.

08-án, szombaton kezdődött el a püspökség hét napig tartó XVI. Természet- és környezetvédelmi tábora a katonák gyermekeinek Reziben.

16-án, vasárnap, a kerepesi temetőben, katonai tiszteletadással avatták fel az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred egykori tűzszerésze Kozár Gábor posztumusz hadnagy síremlékét, aki 2016. július 1-jén, a Hortobágyon, egy robbanótest hatástalanításakor vesztette életét. Az avatáson Kótai Róbert százados, tábori lelkész áldotta meg a síremléket és mondott imát a hősi halott lelki üdvéért.

03-16. között Kótai Róbert százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

17-30. között Horváth József őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

 

Augusztus

18-án, pénteken Bíró László tábori püspök vett részt a nemzeti ünnep alkalmából megtartott központi ünnepségen a Stefánia Palotában.

07.31-13. között Rácz István százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

14-27. között Nagy Ferenc Endre főhadnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen.

 

Szeptember

Ebben a hónapban fejezte be külszolgálatát Horváth kornél hadnagy, tábori lelkész.

Ebben a hőnapban kezdte meg külszolgálatát Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész.

04-én, hétfőn Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott imádságot és áldást Debrecenben, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévnyitó ünnepségén.

Szeptember 21-én, csütörtökön Berta Tibor ezredes, általános helynök vett részt az ötven éve alapított katonai főiskolák jubileuma alkalmából megtartott ünnepi állománygyűlésen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Szeptember 23-án, szombaton volt a XXIII. Nemzeti Katonai Zarándoklat Budapest-Máriaremetén.

Ezen a napon délután az 1848-as haditanács emlékére tartott megemlékezésen a sukorói református templomban Berta Tibor ezredes, általános helynök mondott imádságot.

28-án csütörtökön a tűzszerészek napjára emlékezve z MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokától - mások mellett - Kótai Róbert százados, tábori lelkész vehetett át elismerő oklevelet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán.

08.28-10. között Szentesi Csaba őrnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

11-24. között Rácz István százados, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

25-10.08. között Nagy Ferenc Endre főhadnagy, tábori lelkész vett részt a Közös Akarat feladatban Hódmezővásárhelyen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Típus: 
Historia Domus
Tartalom dátuma: 
szerda, 2017, július 19